Israels attack mot Gaza under sommaren 2014. (Arkiv). Foto: TT

Dödshot mot israeliska journalister efter teckning

Publicerad

Journalister på tidningen Haaretz har fått ta emot dödshot efter att de publicerat en bild som jämför antalet dödade journalister på Charlie Hebdo med antalet dödade reportrar i Gaza.

Teckningen, som också publicerats av brittiska Independent, visar tio streck för de dödade i attacken mot Charlie Hebdo och 13 streck för antalet dödade journalister i Israels attack mot Gaza i somras.

Som i Frankrike

Hoten mot journalisterna på Haaretz har framförts på politikern Ronen Shovals Facebooksida. I kommentarsfältet sägs bland annat att ”Med Guds hjälp kommer journalisterna på Haaretz mördas precis som i Frankrike”.

Hoten mot journalisterna kommer efter att en högerpolitiker i Israel vill utreda om Haaretz gjort sig skyldigt till ”defeatistisk propaganda”, undfallenhet, i strid med israelisk lag.

Många dödsoffer

Den internationella journalistorganisationen IFJ har tidigare rapporterat att just 13 journalister dödades under sommarens attack mot Gaza.

Independent skriver att uppgifter från Gaza räknade antalet dödade palestinier under sommarens attack till 2.100. Samtidigt dog 67 israeliska soldater och sex civila israeler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet

Senaste avsnittet i SVT Play