Bloggaren Mishu Dhar. Foto: SVT

Dödshotad bangladeshisk bloggare beviljas asyl

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsbloggaren Mishu Dhar har beviljats asyl i Sverige. Dhar är en av de religionskritiska bloggare i Bangladesh som dödshotats av islamistiska extremister, och nekades asyl 2016. Nu har Migrationsverket ändrat sitt beslut.

– Jag är så glad, det första jag gjorde var att ringa min mamma, säger Mishu Dhar till Kulturnyheterna.

De senaste åren har fler än 20 sekulära debattörer och politiska aktivister mördats brutalt i Bangladesh av islamistiska extremister. En av dem som flytt landet efter att ha hamnat på en dödslista är människorättsbloggaren Mishu Dhar, som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

Sedan Dhar fick avslag på sin asylansökan 2016 har hans fall uppmärksammats av bland andra Svenska PEN och flera svenska medier. Under tisdagen kom beskedet att Migrationsverket ändrat sitt beslut, och att Mishu Dhar ges skydd i Sverige.

- Det enda jag tänka nu är att jag inte ska dö, vilket hade hänt om jag skickats tillbaka. Jag kan inte uttrycka i ord vilken lättnad detta är, säger Mishu Dhar.

Svenska Pen lättade

Flera människorättsorganisationer har under de senaste åren uppmärksammat situationen för dissidenter i Bangladesh: Internationella PEN, Amnesty International och människorättsorganisationen Freedom House har understrukit att landet är mycket farligt för islamkritiker.

Svenska PEN:s styrelsemedlem Peter Fröberg Idling har jobbat nära Mishu Dhars fall, och är lättad av Migrationsverkets nya beslut.

- Det är väldigt glädjande, men också väntat får jag säga. Om man utgår från Migrationsverkets praxis och hur situationen i Bangladesh ser ut just nu så var det det enda beslut som de kunde fatta, säger han.

Hur ser situationen ut i Bangladesh just nu?

– Mishu Dhar skrevs ju upp på en dödslista med andra bloggare och skribenter som tog ställning mot extremism och förtryck. I princip alla på den listan har ju antingen blivit mördade eller tvingats fly från landet.

– Han berättade för mig häromdagen att det skickas dödspatruller för att jaga bloggare som flytt till grannländerna. Det är en väldigt farlig situation helt enkelt, säger Peter Fröberg Idling.

Eskalering av våldet

För Mishu Dhar är de senaste två årens ovisshet över. Nu säger han att han ska fortsätta kämpa för att uppmärksamma situationen i Bangladesh, som han beskriver som värre än någonsin.

- De senaste åren har varit de värsta i mitt liv. Ovissheten har varit konstant, fruktansvärd, att inte veta vad som ska hända mig. Nu vill jag fortsätta kampen mot vad som sker i Bangladesh, situationen blir värre för varje dag som går.

- Jag vill också tacka Sverige för att ha gett mig, och flera andra författare och bloggare, skydd mot extremisterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.