Ett begravningståg går genom Dhaka efter mordet på Ahmed Rajib Haider 2013. Nu fruktar den utvisade bloggaren Mishu Dhar att även han ska falla offer för det islamistiska våldet i landet. Foto: TT/SVT

Dödshotad av islamister – utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsbloggaren Mishu Dhar kritiserade islam. Han blev dödshotad, misshandlad och flydde sedan undan de extrema islamistiska grupperna i Bangladesh till Sverige. Efter en lång process utvisas han nu, trots att han riskeras att mördas i sitt hemland. Beskedet kommer i spåren av en lång rad brutala mord av ateister och hbtq-aktivister i landet.

I sin blogg kritiserade bangladeshiske Mishu Dhar islamism och försvarade kvinnors och religiösa minoriteters rättigheter. Det ledde till att han under flera års tid tog emot dödshot via mejl och telefon. Sommaren 2014 blev han misshandlad av okända män och ett halvår senare flydde han till Sverige. Mishu Dhar som har en mastersexamen i matematik kom till Sverige på ett studentvisum, men motivet bakom resan var rädslan för islamisterna.

Några veckor efter Dhar flytt landet inledde islamistiska grupper en serie mord på bloggare, förläggare, redaktörer och akademiker med sekulära åsikter. En av de mördade var bloggaren Ananta Das, som uppmärksammades i svenska medier för att han skulle föreläst i Sverige dagen då han mördades – om han inte hade nekats visum. Och nu vill Migrationsverket skicka tillbaka Mishu Dhar till Bangladesh.

– Beslutet känns fruktansvärt. Flera bloggare har mördats i Bangladesh och jag får fortfarande dödshot från islamister, säger Mishu Dhar.

Mishu Dhar berättar att hans bloggnamn finns med på extremisternas dödslista som publicerats på internet.

– Om jag åker tillbaka riskerar jag att mördas.

Migrationsverket ger avslag

I mars 2016 avslog Migrationsverket Mishu Dhars asylansökan och i maj bekräftade Migrationsdomstolen beslutet. Migrationsöverdomstolen har inte tagit upp Dhars fall till behandling. En ansökan till Migrationsverket om verkställighetshinder har också avslagits och Mishu Dhar kan komma att avvisas när som helst.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att de bangladeshiska ”myndigheterna arbetar för att komma tillrätta med problemen och förhindra fler våldsbrott” och att de har ”såväl vilja som förmåga” att göra detta. Därför gör myndigheten bedömningen att det får ”anses finnas ett godtagbart myndighetsskydd för bloggare i Bangladesh” och att ”situationen för bloggare inte är tillräcklig för att ett skyddsbehov ska anses föreligga”.

Hård kritik mot beslutet

Enligt BBC har fler än 20 personer – däribland sekulära bloggare, religionskritiska författare, professorer, hbtq-aktivister och religiösa minoriteter – mördats i vad som utpekats som islamistiska attacker i Bangladesh sedan 2013.

Annika Thor är styrelseledamot i Svenska PEN och ordförande i Fängslade författares kommitté. Hon betraktar utvisningen av Mishu Dhar som direkt farlig, och pekar på att Internationella PEN, Amnesty International och människorättsorganisationen Freedom House alla är överens om att Bangladesh inte är säkert för islamkritiker.

– Vi är väldigt besvikna och upprörda över beslutet. Migrationsverket hävdar att myndigheterna i landet skyddar sekulära aktivister, men flera internationella människorättsorganisationer menar att detta inte stämmer, säger hon till Kulturnyheterna.

Annika Thor menar att myndigheterna i Bangladesh inte skyddar dissidenter och aktivister, istället har man uppmanat bloggare att inte skriva om ämnen som stöter sig med religiös extremism. Nyligen skärpte landet även sin lagstiftning kring yttrandefrihet på nätet.

Mishu Dhar hävdar att det finns risk för hans liv om han återvänder. Finns det fog för den rädslan?

– Det finns det absolut, anser jag. Han uttryckt ateistiska ståndpunkter och lyft frågan om kvinnors rättigheter. Han har tidigare blivit attackerad och misshandlad, och hans familj har tvingats flytta och säga upp sina jobb på grund av att även de hotas. Situationen är mycket allvarlig.

VÅLD MOT SEKULÄRA BANGLADESHIER

Den 7 augusti 2015 mördas den sekulära bloggaren Niloy Chakrabarti i Bangladeshs huvudstad Dhaka.

Den 3 juni 2015 skriver författarinnan Taslima Nasrin att hon tänker lämna Indien efter hot från samma islamister som tagit på sig morden på bloggarna.

Den 12 maj 2015 dödas bloggaren Ananta Bijoy Das av ett machetebeväpnat gäng i staden Sylhet.

Den 30 mars 2015 huggs bloggaren Washiqur Rahman ihjäl i närheten av sitt hem i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Enligt polisen attackeras han på grund av påstådda ”anti-islamiska” blogginlägg.

Den 26 februari 2015 knivmördas amerikanen Avijit Roy, född i Bangladesh, i huvudstaden Dhaka. Även hans fru skadas i attacken.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.