Det iranska dödsmetallbandet Arsames har flytt sitt hemland efter att de dömts till femton års fängelse. Foto: Mahdi Daneshi

Dödsmetallbandet Arsames flyr från Iran – dömdes till 15 års fängelse

Publicerad

Det iranska dödsmetallbandet Arsames har flytt från sitt hemland efter att de dömts till femton års fängelse då musikgenren anses vara en kränkning av Irans strikta lagar om hädelse mot gud, rapporterar Loudwire.

Tidigare har medlemmar i det iranska hårdrocksbandet Confess dömts till över fjorton års fängelse och 74 piskslag för sin musik.

Hårdrock och metal anses vara satanistisk musik i Iran, men Arsames skriver till Loudwire att de inte alls är satanister utan att deras musik handlar om Irans gamla kultur.

”Vår musik handlar om vår gamla kultur, historia… De tror att vi är satanister när vi growlar och spelar snabb musik. De tror att döskallarna på våra tröjor betyder att vi är satanistiska musiker”.

Förbjöds att arbeta och prata med media

De berättar för Loudwire att de arresterades 2017 i sin studio under en repetition.

”De fängslade oss den dagen och våra familjer fick inte veta var vi var på en vecka.”

De berättar att de släpptes efter att de betalade borgen men att de förbjöds att arbeta, sälja sin merchandise och att prata med media. Deras konton på sociala medier och deras hemsida stängdes också ner.

”Vi startade nya och var aktiva ända tills domstolen kallade oss igen och dömde oss till femton års fängelse. Därför var vi tvungna att fly från Iran.”

Arsames har nyligen publicerat en video på sin officiella Youtubekanal där de talar om sin syn på straffet, ett straff som utdelats av den Islamiska revolutionära domstolen i Mashhad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.