Lina Mannheimer står bakom dokumentären Parningen. Foto: TT

Dokumentärerna dominerar den svenska filmvåren

Uppdaterad
Publicerad

En alldeles särskild vänskap, en tältsemester som spårar ur och dokumentärer en masse, det stod på agendan under måndagens pressvisning av vårens svenska filmpremiärer.

Ett fullspäckat schema med ett axplock ur totalt 18 filmer visades under pressvisningen av vårens svenska filmpremiärer.

Regissören Victor Lindgren och skådespelaren Elin Marklund fanns på plats för filmen Till drömmarnas lands räkning – en historia om en alldeles särskild vänskap som går bortom orden.

– Sabina kommer från Rumänien till lilla Holmsund i Västerbotten och filmen handlar om hennes möte med Sverige, krocken som uppstår och den främlingsfientlighet hon utsätts för. Det känns rätt hopplöst men sen träffar hon Elin.

”Världens starkaste unga person”

För Victor Lindgren var det viktigt att göra en autentisk casting. Därför reste han till Rumänien för att hitta romska skådespelare som kunde medverka, men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Vi letade under väldigt lång tid och under radarn. Till slut hittade vi Andreea Petre genom en dokumentärfilm om hennes uppväxt, hon är världens starkaste unga person, och har tagit med sig sina egna erfarenheter in i projektet, säger Victor Lindgren.

Johannes Nyholm står bakom filmen Koko-di Koko-da som i korta ordalag handlar om en tältsemester som spårar. I filmen samsas det surrealistisk mardrömslika och det psykologiskt skruvade. Inspirationen hämtar Nyholm från sina egna relationer.

– Egentligen är det en kärlekshistoria men det är också en historia om en relation i upplösning. Man följer relationens förfall och jag försöker ge en bild av hur det kan se ut. Det finns en vilja att berätta hur jag själv känner mig ibland, säger Johannes Nyholm.

Fäbless för det skruvade

Johannes Nyholm, som tidigare har regisserat filmen Jätten, är en person med fäbless för det skruvade, men det finns inget egenvärde i att bryta mot konventionerna, tycker han.

– För mig handlar det bara om att jag vill ge min bild av någonting, inte någon annans och då blir det ju per automatik annorlunda än det gängse.

Så många som åtta av de 18 filmer som visades under måndagen var dokumentärer. Lina Mannheimers Parning är ett utelämnande och researchtungt försök att skildra unga människors umgänge på sociala medier.

– Jag ville undersöka vad som händer med innehållet i kommunikation beroende på vilka plattformar som används. Jag tyckte att det var spännande att undersöka vad som händer med min relation till de jag filmer om jag använder mig av samma plattformar som dem.

– Jag ger upp väldigt mycket kontroll i filmprocessen och samtidigt har Naomi och Edvin filmat sig själva utifrån tydligt satta ramar, säger Lina Mannheimer.

Ett utelämnande projekt

I centrum står Edvin Kempe och Naomi Carter som kastades in i ett digitalt experiment där de först intervjuades av Lina Mannheimer via Skype och sedan fick i uppgift att själva dokumentera sina liv på film. Ett minst sagt utelämnande projekt.

– Det har varit en pågående process att hantera det. Det har varit både jobbigt, kul och väldigt utmanande, säger Naomi Carter och Edvin Kempe håller med.

– Det har också varit ganska terapeutiskt. Det är som att säga: Om du älskar någon, släpp den fri, fast att man släpper sig själv helt fri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.