Miljardären Donald Trump (till höger) är en av Obamas värsta motståndare. Foto: Scanpix

Donald Trump manar till revolution

Uppdaterad
Publicerad

Många stjärnor gratulerade Obama efter segern i natt – men valresultatet fick Donald Trump att ilskna till.

När det stod klart att Obama kammat hem flest elektorsröster i valet tappade finansjätten humöret.

”Han förlorade omröstningen stort, men vann valet. Vi borde ha en revolution i det här landet”, dundrade han på twitter.

USA-val 2012

Donald Trump trodde att det var Romney som fått flest röster totalt sett, men ändå förlorat. (Något som är möjligt enligt det amerikanska valsystemet, eftersom det är antalet elektorsröster som avgör.)

”Vi kan inte låta det här hända. Vi borde tåga till Washington och stoppa denna parodi. Vår nation är fullständigt delad!” skrev han, och ”Det här valet är en total skam och en parodi. Vi är inte en demokrati”.

”Det traditionella Amerika finns inte längre”

De kamplystna tweetsen fick stor uppmärksamhet i amerikanska medier, som Huffington Post, New York Magazine och ABC News.

Donald Trump har gjort sig ett namn genom flera tv-shower, är en av USA:s mäktigaste affärsmän och känd Romney-supporter. Han har tidigare lovat att skänka fem miljoner dollar till välgörenhet om Obama offentliggör sina passuppgifter.

Även den konservative talkshowvärden Bill O'Reilly gick till anfall mot den omvalde presidenten.

– Obama vinner för att det traditionella Amerika inte längre finns. Det vita etablissemanget är i minoritet. Folk vill ha saker, sade han när han kommenterade valresultatet i Fox News, skriver Business insider.

Gaga glad

Men många andra stjärnor var överlyckliga över nattens seger.

”JAG GICK JUST AV SCENEN I COLOMBIA!! GRATTIS MR. PRESIDENT” skrev Lady Gaga på twitter i natt svensk tid, när valresultatet var klart. Barack Obama har haft ett starkt stöd bland många amerikanska kultur- och nöjespersonligheter, och flera hyllade presidenten efter segern.

”Grattis till vår älskade president Barack Obama, vår enastående första dam Michelle Obama och de bedårande Malia och Sasha” skrev Mariah Carey. ”Kärlek besegrar hat” twittrade Obamasupportern Ricky Martin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2012

Mer i ämnet