Sergei Loznitsas film ”Donbass” prisades i Cannes i år. Foto: Pressbild

Donbass hyllas på Stockholm filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainske regissören Sergei Loznitsa prisades på filmfestivalen i Cannes i våras för sin film Donbass, en satir om den ryska annekteringen av Krim. Nu gästar han Stockholms filmfestival.

– Det är inte humoristiskt utan groteskt. Det är en skildring av ett kollapsat samhälle , säger Sergei Loznitsa.

Tragikomiska scener staplas på varandra i den kollage-liknande filmen Donbass, det de 13 scenerna har gemensamt är att de handlar om korruption på olika sätt, berättar den prisade ukrainske regissören.

”Liknar en föreställning”

Sergei Loznitsas mediesatiriska film är baserad på amatörvideor och tv-reportage från kriget i östra Ukraina – han vill lyfta upp fake news och propagandas roll i den infekterade konflikten mellan Ukraina och Ryssland.

– Mediernas roll i den här konflikten och inom politiken i allmänhet är väldigt stor. Vi är alla åskådare till den här politiska bataljen som alltmer liknar en föreställning, säger han.

Inställd filmvisning

Den produktiva regissören har gjort ett flertal hyllade spelfilmer och dokumentärer, däribland ”Maidan” från 2014, om de regimkritiska protesterna på Majdantorget i Kiev. I våras vann Sergei Losnitza regipriset i kategorin Un certain regard på festivalen i Cannes och Donbass är även Ukrainas oscarsbidrag. Men att visa filmen i Ryssland har däremot inte gått så bra.

– Det gjordes ett försök i somras, 14 juli. Ett privatfinansierat museum ville visa filmen. Den 13 juli fick de ett brev och två telefonsamtal som fick dem att ställa in. De sa att visningen ställdes in av tekniska skäl. Det var allt, säger han och tillägger:

– Jag hoppas att någon som är smart ska visa filmen till slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.