Dorotea Bromberg: Ett nytt steg in i mitt förläggarliv

Uppdaterad
Publicerad

Förlagsgruppen Norstedts köper Brombergs bokförlag. Dorotea Bromberg, som drivit förlaget i 45 år, blir kvar i organisationen som senior förläggare.

Dorotea Bromberg bildade bokförlaget Brombergs år 1975 tillsammans med sin pappa Adam Bromberg. Sedan dess har förlaget har gett ut författare från olika kulturer och delar av världen, bland annat nobelpristagarna Isaac Bashevis Singer, Czeslaw Milosz, Octavio Paz och J M Coetzee. 

– Vi har introducerat vissa författarskap i Sverige som kanske annars inte hade getts ut och envist fortsatt jobba med författarna oavsett vilka tider det varit på marknaden, säger Dorotea Bromberg. 

Senior förläggare

Förlaget Brombergs har varit ett litet men viktigt förlag i den svenska bokbranschen. Nu blir Brombergs en del i den stora förlagsgruppen Norstedts för att föra förlagets arv vidare. Dorotea Bromberg fortsätter arbeta med författarna som senior förläggare, samt se till att böckerna når ut till läsarna.  

– Att driva ett förlag är att driva en företagsverksamhet. Nu har jag passerat 65 årsåldern och tycker att det ska bli skönt att få göra det jag är bäst på och tycker är roligast, säger Dorotea Bromberg.  

– Det känns positivt och spännande. Det känns som en helt ny fas och att jag tar ett nytt steg in i mitt förläggarliv. Det ska bli väldigt roligt att se vad vi kan åstadkomma tillsammans på Norstedts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.