Radiopsykologen: ”Han har vågat ställa de farliga frågorna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 21 år i rutan läggs talkshowen Dr. Phil ner. Radiopsykologen Allan Linnér tycker att Dr. Phil har visat att det inte är farligt att ställa svåra frågor.

Efter drygt två decennier lägger den amerikanska tv-profilen Dr. Phil ner sin talkshow. Det dagliga tv-programmet har sänts i 21 år och där har Dr. Phil, eller Phil McGraw, tagit sig an tusentals människors problem.  

På Sveriges Radio har ett liknande terapiprogram pågått: Radiopsykologen. Där här psykologen Allan Linnér varit programledare i sju år. Han tycker att Dr. Phil har skapat en öppenhet kring att prata om personliga svårigheter:

– Han har visat att det inte är farligt att ställa de svåra frågorna, säger Allan Linnér och fortsätter:

– Jag tror också att han har bidragit till att människor kan identifiera sig med de frågor som tas upp i programmet.

Men Allan Linnér ställer sig också kritisk till hur Dr. Phil ibland tar sig an människor i programmet.

– Han utmanar folk på gott och på ont. Det ska han kunna göra och det ska man kunna göra som psykoterapeut. Men han försätter också personer i en speciell situation där de ibland hamnar i underläge, säger Allan Linnér.

Vårens säsong blir den sista säsongen av Dr. Phil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.