Dror Feiler grips och bärs bort under motdemonstrationen mot Svenskarnas Parti i Visby i juni 2014. Foto: Henrik Montgomery/TT

Döms för att ha spelat Pippivisa

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären och vänsterpartisten Dror Feiler döms till drygt 10.000 kronor i böter för att ha stört möten under Sverigedemokraternas valturné 2014. Han kommer att överklaga.

Konstnären, musikern och vänsterpartisten Dror Feiler dömdes på onsdagen för tre punkter av ohörsamhet mot ordningsmakten och för våldsamt motstånd. Påföljden blir 10.400 kronor i böter.

– För det första tycker jag att det är en ganska hård dom. 80 dagsböter. Jag är bestört över att vi inte har frihet i svensk demokrati att uttrycka vår avsky mot rasistiska ideologier, säger Feiler.

Spelade saxofon och skrek

Det var under Sverigedemokraternas valturné 2014 som Dror Feiler enligt domen störde den allmänna ordningen genom att bland annat spela ”Här kommer Pippi Långstrump” på saxofon samt ropa i megafon.

Eftersom det är förbjudet enligt svensk lag att störa allmän sammankomst så att den inte går att genomföra greps Feiler vid tre tillfällen på valturnén, då han trots uppmaning från polisen vägrat avlägsna sig. Vid ett av ingripande stretade Feiler emot, och åtalades därför även för detta.

Döms på samtliga punkter

I januari åtalades Dror Feiler för tre fall av ohörsamhet mot ordningsmakten och ett fall av våldsamt motstånd. På onsdagen fälldes han på samtliga åtalspunkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.