Foto: TT/Anders Wiklund

”Dyker hela tiden upp nya ledtrådar”

Uppdaterad
Publicerad

Bea Uusma, Sveriges främsta expert på Andrée-expeditionen, gläds över de nya fotofynden.

Hennes ”Expeditionen: min kärlekshistoria” belönades med ett Augustpris för bästa fackbok 2013. Bea Uusma, läkare, illustratör och författare har ägnat många år åt att kartlägga Andrée-expeditionen och vill ta reda på varför dess äventyrare dog.

Nu har hittills okända bilder från polarexpeditionen har hittats i källaren på Grenna museum.

– Jag har tänkt på en sak: Det här är det balla med Andrée-expeditionen, det tar inte slut! Det dyker hela tiden upp nya ledtrådar, säger Bea Uusma.

Boken ett avstamp

– Min hemliga plan är att flytta in i arkrivet. Det lär ju finnas mer. Men jag vet inte vad jag letar efter förrän jag hittar det, fortsätter hon.

Tillsammans med Håkan Jorikson, chef för Grenna Museum Polarcenter, har hon lämnat in en ansökan för att låta göra en vävnadsanalys av en nagel, sedan tidigare upptäkt i en av polarexpeditionens deltagares vante. Varje liten detalj intresserar Augustprisvinnaren.

– Det känns som att boken bara var en liten avstampsbräda, det tog inte slut med den, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.