Foto: Ali Lorestani och Jonas Ekströmer/TT

Ebba Busch (KD) kritisk mot att teatrar håller öppet

Uppdaterad
Publicerad

I ett inlägg på Facebook riktar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kritik mot ”skattefinansierade institutioner” som Dramaten, Operan, Malmö Opera och Stockholms stadsteater som väljer att inte helt ställa in sina evenemang.

– Vi följer påbudet från regeringen om 500 i publiken och vi följer förloppet timme för timme, säger Lena Törner, pressansvarig på Dramaten.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är kritisk mot att skattefinansierade scener gör en bokstavlig tolkning Folkhälsomyndighetens påbud om att inte ha folksamlingar på fler än 500 personer.

”Det är naturligtvis ingen skillnad mellan att ha 499 eller 500 personer i publiken”, skriver hon på Facebook och menar att man bör ställa in helt för att visa omtanke om riksgrupperna.

Coronapandemin

Hon tillägger att det är oundvikligt att folksamlingar blir till i till exempel kollektivtrafiken men att ”teaterbesök och andra nöjesevenemang kan skjutas upp”.

Är du kritisk till att Folkhälsomyndigheten har satt en gräns på 500 personer?

”Vi välkomnar att Folkhälsomyndigheten agerar och litar på deras bedömning. Det här handlar inte om att tolka på decimalen hur många man kan klämma in i ett rum utan att bryta mot reglerna det här handlar om att tänka själv och visa hänsyn”, svarar Ebba Busch i ett skriftligt meddelande till Kulturnyheterna och tillägger:

”Live Nation har sagt att de skjuter upp alla berörda evenemang till den 1 april, i ett första skede. Vi kristdemokrater har, liksom flera andra partier, helt ställt in stora evenemang som var planerade nu i mars”.

Timme för timme

Dramatens pressansvariga säger att hon inte har någon kommentar till Ebba Buschs Facebookinlägg, men att de följer alla restriktioner.

– Vi följer påbudet från regeringen om 500 i publiken, vi följer förloppet timme för timme och det kan komma att förändras. Vi följer de restriktioner som finns, säger Lena Törner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet