Eurovisionchefen Martin Österdahl. Foto: TT

EBU avslöjar vilka sex länder som misstänks för fusk

Uppdaterad
Publicerad

Rumänien, San Marino, Azerbajdzjan, Montenegro, Georgien och Polen hade misstänkta röstningsmönster i sina respektive jurygrupper, skriver EBU i ett uttalande.

Under finalen i Eurovision song contest i lördags meddelade arrangören EBU att oregelbundna mönster upptäckts i röstningen av den andra semifinalen samt genrepet inför finalen hos sex av de röstande länderna. Man valde därför att stryka dessa länders juryröster i både den andra semifinalen och lördagens final.

I stället togs poängen fram via en algoritm som bygger på andra länder som brukar rösta på ett liknande sätt.

Eurovision song contest 2022

Placerade sig i botten

Nu skriver EBU att det gäller Rumänien, San Marino, Azerbajdzjan, Montenegro, Georgien och Polen – tre av länderna fick inte heller presentera sina resultat för tittarna, utan det gjordes av Eurovision-chefen Martin Österdahl efter att man uppgivit att man inte fått kontakt med länderna.

Under andra semifinalen hade fyra av sex juryer placerat fem av de andra länderna i topp fem, ett mönster som avvek från hur andra länder röstat. Fyra av länderna placerade sig dessutom i botten under sin semifinal.

EBU står därmed fast vid att resultaten för andra semifinalen och den stora finalen, med algoritmresultaten, ska kvarstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2022

Mer i ämnet