Horace Engdahl Foto: Ki Andersson/SVT

Efter Akademiens möte: Fortfarande oklart om det blir något litteraturpris i år

Uppdaterad
Publicerad

Blir det något Nobelpris i litteratur i år? Den frågan saknar fortfarande svar efter akademiledamöternas torsdagssammankomst.

– Jag skulle säga att vi nog gärna skulle vilja diskutera väldigt grundligt och ta lite tid på oss med det beslutet, sa Horace Engdahl under kvällen utanför Börshuset.

Som Kulturnytt rapporterade under onsdagen så pågår diskussionerna för fullt kring huruvida det över huvud taget blir något Nobelpris i litteratur år 2018. Det bekräftade både akademiledamoten Per Wästberg och Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henric Heldin för SVT under onsdagen.

Per Wästberg skrev då till Kulturnyheterna att beslutet kommer om ”någon torsdag eller två”. Men efter kvällens möte står det klart att det snarare rör sig om två torsdagar eller fler, innan vi kan få besked i frågan.

”Alltid roligt dela ut Nobelpris”

På väg in till Svenska Akademiens torsdagsmöte i Börshuset i Gamla stan stannade akademiledamoten Horace Engdahl till hos reportrarna och meddelade att det troligen inte tas några beslut i frågan under mötet, utan att Akademien kommer att behöva diskutera det vidare.

På frågan om han tror att det kommer att delas ut något Nobelpris i litteratur i år svarade han jakande och att ”det är väl alltid roligt att få dela ut ett Nobelpris”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.