Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När Taylor Swift bytte skivbolag som 29-åring ville hon köpa tillbaka rättigheterna till låtarna hon sålt när hon var ung. Foto: TT

Efter rättighetsbråket: Nu släpps Taylor Swifts album på nytt

Publicerad

Artisten Taylor Swift har i flera år försökt köpa tillbaka rättigheter hon sålde som ung. När det inte fungerade bestämde hon sig för att istället spela in sina sex första album på nytt. Nu släpps det första: Fearless (Taylors version).

– Vi är i en tid när man inte accepterar den gamla musikbranschens villkor, säger Skaps ordförande Alfons Karabuda.

Som tonåring skrev Taylor Swift under ett avtal med skivbolaget Big Machine: de skulle få rättigheterna till hennes originalinspelningar mot att hon fick ett ekonomiskt förskott. När Swift bytte skivbolag som 29-åring ville hon köpa tillbaka rättigheterna.

Enligt Swift svarade Big Machine att om hon gick tillbaka till dem så skulle hon få rättigheterna till ett gammalt album för varje nytt hon spelade in, något Taylor Swift inte ville gå med på. Big Machine hävdade å sin sida att deras erbjudande var så generöst det kunde bli, då de är ett litet bolag. Men istället köptes Big Machine upp av kändismanagern Scooter Braun, som inte heller sålde rättigheterna till Swift utan till ett investeringsbolag för 300 miljoner dollar.

– Det som är speciellt är kanske inte det som har hänt henne, alltså att man har orimliga villkor och inte tillåter henne att köpa tillbaka rättigheterna. Det som är speciellt i det här fallet är att Taylor Swift är stark, säger Alfons Karabuda som är ordförande för Skap, en intresseorganisation för Sveriges musikskapare.

Fansen på sin sida

De tidigare rättighetsägarna kommer fortfarande att ha rätt till de gamla inspelningarna.

– Problemet för dem är att Taylor Swift har en så trogen fanskara. Då ber hon dem att lyssna på de nya tejperna och då går de pengarna till Taylor Swift och upphovspersonerna. Då får inte de som äger de gamla inspelningarna några pengar, säger Karabuda.

Emma Berthagen, 23 år, har varit ett Taylor Swift-fan sedan länge. Hon kommer att byta ut den gamla musiken mot den nya både analogt och digitalt och tror att andra fans kommer göra likadant.

– Det är en jättestor diskussion kring huruvida man kommer sluta lyssna på de gamla inspelningarna och jag skulle säga att 80-90 procent säger ja. Hennes fans är på hennes sida, säger Berthagen.

”Mer moget sound”

Förr var artister mer beroende av skivbolag för marknadsföring. Idag är de mer medvetna om sina rättigheter, har fler bolag att välja mellan och kan själva kommunicera med fansen via sociala medier. Alfons Karabuda tror att fler artister kommer följa Swifts exempel men frågan är hur radio och strömningstjänster kommer göra.

– Det blir spännande att se, säger han.

Men vad tycker fansen om de nyinspelade låtarna? Emma Berthagen kommer inte att sakna originalen.

– Det är inte mycket hon har förändrat förutom att det är ett mer moget sound, jag tycker nästan hennes vuxna röst är skönare att lyssna på så det är bara bättre för min del, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer