Redaktionen på Danmarks Radio. Foto: DR

Efter sparkraven: Danmarks radio skär ner på nyhetssändningarna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år blir det inte längre olika versioner av nyhetssändningarna i Danmarks radios kanaler. Dessutom blir sändningarna kortare. Det är den senaste konsekvensen av DR:s stora sparpaket.

Radioavisen är ett av Danmarks största nyhetsprogram. I dagsläget sänds de en gång i timmen och är fem minuter långa, förutom lunch-radioavisen som är femton minuter lång. Efter nyår kommer de flesta av nyhetssändningarna att kortas till tre minuter. Bara på morgonen, lunchen, sist på eftermiddagen och vid midnatt behåller de sin ursprungliga längd. Det rapporterar danska morgontidningen Politiken som i sin tur hänvisar till sajten Media Watch.

Ingen målgruppsanpassning

Radioavisen sänds idag i olika versioner i de olika radiokanalerna och de digitala kanalerna för att bättre nå ut till olika målgrupper. Men även detta kommer att förändras. Framöver kommer bara P3 att ha en Radioavis som är målgruppsanpassad medan de andra kanalerna får samma nyhetssändningar.

Startar podcast

Samtidigt som det skärs ner inom etern startar DR en nyhetspodd som ska börja utvecklas under 2019.

Som Kulturnyheterna rapporterat om tidigare så innebär sparpaketet inom Danmarks radio bland annat att 382 tjänster försvinner från det danska public service-bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.