Turistguiden Maksym Polivko och Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko om varför Tjernobyl borde göras till kulturarv.

Efter turistströmmen: Ukraina vill Unesco-märka Tjernobyl

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 år har passerat sedan Tjernobylolyckan inträffade och enligt ukrainska myndigheter kommer den så kallade förbjudna zonen vara obeboelig i 24 000 år på grund av den livshotande strålningen. Nu vill regeringen att zonen ska väljas in på världsarvslistan. – Det kan bidra till att bevara byggnaderna där, säger landets kulturminister Oleksandr Tkatjenko.

Efter succén med tv-serien Chernobyl har turister flockats i staden Pripjat och man beräknar att rekordmånga – 124 000 personer – besökte den förbjudna zonen.

Ukrainas kulturminister, Oleksandr Tkatjenko, hoppas på att kunna öka besökssiffran till en miljon per år. Det skulle kräva att man rustar upp de delar av området som är fallfärdiga. Han menar att ett erkännande från Unesco skulle kunna motivera en sådan satsning.

– Det skulle göra det möjligt att anlägga vägar och skapa en infrastruktur. Det kan bidra till att bevara byggnaderna där, skapa ett kollektivt minne och förändra vår attityd till zonen, säger kulturminister Tkatjenko.

Kontroversiell turistort 

Maksym Polivko, som jobbar som turistguide i den förbjudna zonen, är enig med kulturministern.

– Tjernobylzonen är redan idag en världsberömd attraktion. Den lockar turister till Ukraina. Tyvärr har zonen för närvarande ingen officiell status. Om den skulle få det i framtiden vore det enbart av godo, säger Polivko.

Den så kallade katastrofturismen har tidigare varit föremål för kritik, för att man tjänar pengar på souvenirer från en olycksplats.

– Zonen kan och bör vara öppen för allmänheten. Men det borde inte vara som att åka på ett äventyr till ett avstängt område. Man bör lämna Tjernobyl med en känsla av historisk medvetenhet, säger Tkatjenko. 

Besked kan dröja till 2023 

FN-organisationen Unesco tar emot nomineringar från medlemsländerna och bedömer bidragen utifrån tio kriterier. Minst ett av dem måste uppfyllas – till exempel att vara ett unikt exempel på människans utveckling, eller visa på viktiga steg i jordens historia.

Världsarvslistan rymmer idag bland annat pyramiderna i Giza, Taj Mahal och nationalparken Grand canyon.

Ukraina kommer officiellt att lämna in sin ansökan till Unesco i mars nästa år, och handläggningen beräknas kunna dröja fram till 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.