Egyptologen: Egyptiska kvarlevor har använts på bisarra sätt

Uppdaterad
Publicerad

Flera brittiska museer tillämpar nu termen ”mumifierad person” istället för ”mumie” som anses vara ett mer humant ordval. Anledningen är att just egyptiska kvarlevor behandlats som föremål snarare än människor.

– Gamla, egyptiska kroppar har använts på de mest bisarra och respektlösa sätt, säger egyptologen Sofia Häggman. 

Flera museer i Storbritannien, exempelvis The British Museum i London, har slutat använda sig av termen ”mumie”, som anses vara avhumaniserande. Istället presenteras kvarlevorna som en ”mumifierad person”.  Det här är ett sätt för museerna att göra upp med delar av sin koloniala historia.

Sofia Häggman är egyptolog och intendent vid Medelhavsmuseet i Stockholm, där man sedan en lång tid tillbaka använt sig av just termen ”mumifierad person”. Häggman välkomnar debatten som hon menar är viktig, men hoppas att diskussionen utvecklas.

 - Det här är någonting som behöver lyftas. Men kanske inte i första hand terminologin, utan hela människosynen och historiesynen som vi representerar, säger hon till Kulturnyheterna.

Sofia Häggman menar även att just egyptiska, mumifierade kvarlevor har behandlats mer som föremål än faktiska människor, historiskt sätt. 

- Ofta har det blivit så att museer har tagit bort mänskliga kvarlevor från sina utställningar och till viss del också återfört till ursprungsländerna. Som har velat få sina förfäders kvarlevor tillbaka för att kunna begrava dem. Men de egyptiska mumierna har hanterats lite annorlunda, säger hon.

– Man hanterar mumier som om de inte vore människor. Man har ställt ut dem i kuriosakabinett, packat upp dem som underhållning och man har malt ner egyptiska kroppar till medicin. Man har gjort målarfärg och papper. Gamla, egyptiska kroppar har använts på de mest bisarra och respektlösa sätt, säger Sofia Häggman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.