Elin Willows är en av de som nominerats till Katapultpriset. Foto: Frank A. Unger

Hyllade författardebuten – en närstudie i lågmäldhet

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna flyttar från storstaden till en mindre ort någonstans nära polcirkeln i Norrlands inland. Vad händer sen? Inte så mycket. Författaren Elin Willows kritikerhyllade debutroman Inlandet har kallats för en händelselös bladvändare.

Huvudpersonen ska flytta hem till sin pojkvän. Men redan i bilen på väg upp med alla flyttkartonger inser de att förhållandet är över. Istället för att vända hem igen stannar hon kvar.

– Vad händer med en person som inte hör till en plats, om hon ändå är på den platsen? Svaret är att det inte sker så mycket. I alla fall inte för den här människan. För mig har den där platsen inte så stor betydelse egentligen, säger författaren Elin Willows om romanen Inlandet när Kulturnyheterna träffar henne på Umeå Littfest.

Huvudpersonen hade blivit på det här sättet oavsett var, hon orkar nämligen inte något annat berättar författaren. Och det blir inget anmärkningsvärt nytt liv hon lever: Jobb på en matbutik, tv-serier i sängen, utekvällar på hotellet, godis på lördagar och några nya men inte så nära relationer. Hon anstränger sig inte ens särskilt mycket.

”Byter prislappar”

– När man har en så väldigt lågmäld historia som det här är så får alla saker betydelse. När hon byter prislappar på varor i butiken så får det betydelse för det är en händelse. Det är roligt att skriva på det sättet, säger Willows.

Elin Willows flyttade själv från storstaden till en mindre ort i Norra Sverige efter gymnasiet, sedan blev det Umeå och till slut Vaasa i Finland. Hon får ofta samma fråga som kvinnan i boken: Varför flyttade du dit?

– Bara för att inte alla gör det betyder det ju inte att ingen gör det, svarar hon.

Provocerande passivt

Debutromanen Inlandet har hyllats av kritiker och många har fastnat vid huvudpersonens nästan rebelliska avsaknad av driv.

– Jag är förvånad över hur mycket fokus det har varit på det i recensioner, att hon är en rebell. Det finns ju alltid en historia om hur saker fungerar som är ”den rätta”. Men så fort någon inte gör det behöver det inte vara en rebellisk handling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.