Livsstilsmagasin nyanserar bilden av muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Chefredaktören Sarah Joseph startade ett livsstilsmagasin för att bredda brittiska mediers bild av muslimer.

Brittiska medier sprider en förenklad bild av muslimer som extremister och terrorister och bidrar till ökad islamofobi. Det anser chefredaktören Sarah Joseph, som för tio år sedan startade livsstilsmagasinet Emel, för att nyansera bilden av muslimer.

– Jag tror att folk behöver – och vill – muslimer som människor, eftersom vi vill lära oss. Men tyvärr ger våra tidningar oss bara en väldigt tvådimensionell och stereotyp bild av muslimer. Men man vill se en muslim som driver ett soppkök. En muslim som skapar en urban gerillaodling som alla kan ta del av, säger Sarah Joseph.

Tidskriftens namn kommer från bokstäverna M och L, som syftar på muslimskt liv, och den täcker in samtida muslimska kulturyttringar.

Konverterade som 16-åring

Sarah Joseph är i dag är en etablerad debattör i Storbritannien. Hon växte upp i ett katolskt hem men konverterade till islam för 25 år sedan. Hon vill visa upp den vanliga muslimen.

– Vi har artiklar om trädgårdsarbete, mode och mat, vilket förvånar många. Men det är ju saker alla gör varje dag. Man äter, man påtar i trädgården, man reser – man lever ett liv, säger hon.

”Samarbeta för allas bästa”

Sarah Joseph är inte orolig för att ett nischat muslimskt livsstilsmagasin riskerar att förstärka klyftan mellan muslimer och andra grupper i samhället.

– Jag tycker inte att det är något fel med att ha olika kulturella sfärer. Om jag föder upp kycklingar och läser facktidskrifter om kycklinguppfödning. Betyder då det att jag är en isolerad enstöring? frågar hon retoriskt och fortsätter:

– Så länge som vi drar åt samma håll när det kommer till att bygga upp vårt samhälle och ser att vi vill samarbeta för allas bästa. Det är det som är viktigt.

Reporter i inslaget: Oskar Anesten

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.