Emma Sventelius får årets Birgit Nilsson-stipendium. Foto: emmasventelius.se

Emma Sventelius får fördubblat Birgit Nilsson-stipendium

Uppdaterad
Publicerad

En skånsk mezzosopran tilldelas årets Birgit Nilsson-stipendium – som i år är extra stort. En anonym givare har fördubblat dess värde.

Emma Sventelius från Lund har spelat roller som Suzuki i ”Madama Butterfly” och Carmen i Malmö Operas turnéversion. Nu får mezzosopranen årets Birgit Nilsson-stipendium, vars prissumma i år har fördubblats. En anonym givare har möjliggjort att priset höjts från 100 000 till 200 000 kronor.

Numera är Emma Sventelius en del av ensemblen på Theater Bonn i Tyskland, där hon sjunger roller som Octavian i ”Rosenkavaljeren” av Richard Strauss och Cherubino i ”Figaros bröllop” av Mozart. Hon har också arbetat med nyskriven konstmusik. I pressen har hon bland annat hyllats som ”en ung, bärig, klangrik mezzo som antagligen kommer att utvecklas till något verkligt stort”.

Birgit Nilsson-stipendiet har i åtta år delats ut på Malmö Opera, men flyttar nu hem till Bjäre igen. Stipendiet delas ut i Västra Karups kyrka, den 7 augusti, i samband med Birgit Nilsson-dagarna som pågår mellan 3 och 9 augusti. Årets upplaga är den största hittills, där Anne Sofie von Otter håller en masterclass för unga sångare, och Emma Sventelius ger en stipendiekonsert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.