Game of Thrones Peter Dinklage med sin Emmy. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Emmygalans vinnare

Uppdaterad
Publicerad

”Game of Thrones” och ”Veep” blev nattens stora vinnare med fyra Emmys vardera. Flest antal fick mini-serien ”Olive Kitteridge”

Nattens stora vinnare på komedisidan var den politiska satirserien ”Veep” som plockade hem ett flertal av de tyngsta priserna i sin kategori.

Serien, med Julia Louis Dreyfus i huvudrollen, följer den amerikanska presidenten Selina Meyers politiska vardag. Serien är skapad av den brittiske manusförfattaren och satirikern Armando Iannucci, som även vann pris för bästa manus inom komedi.

Efterlängtade vinnare

Priset för årets bästa dramaserie gick till fantasyserien ”Game of Thrones”. Serien, som även hade rekord i flest antal nomineringar, har tidigare aldrig vunnit Emmyn för årets dramaserie. Peter Dinklage tog emot Emmyn för bästa manliga biroll inom drama, för rollen som Tyrion Lannister. ”Game of Thrones” vann även även bästa regi inom drama, bästa manus inom drama.

Emmygalans mest efterlängtade vinnare var skådespelaren Jon Hamm som plockade hem priset för bästa manliga huvudroll i en dramaserie. Hamm som varit nominerad för sin insats i tv-serien Mad Men sedan serien började 2008 har aldrig tidigare vunnit priset.

Inom kategorin mini-serie var det Elizabeth Strout-filmatiseringen ”Olive Kitteridge” som var kvällens stora vinnare. Serien tog hem nästan alla tunga priser inom sin kategorin och vann Emmyn för bästa mini-serie, manus, regi samt manliga och kvinnliga huvudroll.

Spoilerfyllt

Emmygalan gjorde under kvällen ett tydligt statement till spoilerkulturen. Genom att visa slutscener till ett flertal av de serier som i år hade sin sista säsong, visade arrangörerna tydligt att den som inte har följt med, får skylla sig själv.

Mångfald och tolerans

Amazons uppmärksammade skildring av transpersonen Moira Pfefferman i ”Transparent” fick två tunga priser. Jeffrey Tambor fick bästa manliga huvudroll i en komediserie och regissören Jill Soloway fick priset för bästa regi i en komediserie. 

Båda uppmärksammade i sina respektive tacktal, transpersoners utsatthet och vikten av förändring.

Kvällens stora snackis var skådespelaren Viola Davis. Som första svarta kvinna, vann hon Emmyn för bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie. I sitt tal riktade hon uppmärksamhet mot svarta kvinnor på tv och sa: ”Det enda som skiljer färgade kvinnor från alla andra är möjligheten. Du kan inte vinna Emmy för en roll som helt enkelt inte finns”

Starka tacktal

Två av SVT:s kommentatorer under Emmygalan var Karolina Fjellborg och Parisa Amiri, de tyckte båda Viola Davis tacktal var en av galans höjdpunkt. 

– Hon gjorde verkligen det mesta av tillfället.  Det var uppe på nivå med med Cuba Gooding Jr och Halle Berrys Oscarstal, säger Parisa Amiri. Även Karolina Fjellborg tyckte talet var starkt.

– Det kändes historiskt. Hon pratade om kollegor som Taraji P. Henson och Kerry Washington och det kändes väldigt systerligt.

Annars var just tacktalen det som Fredrik Sahlin tyckte var hela galans svaghet.

– Det hade behövts vara roligare. Man borde nästan kunna kräva det. Det är ju välbetalda skådespelare många av dem, de borde kunna mejsla ihop någonting. Det är samma sak varje år.

Se hela sändningen på SVT Play

Bästa dramaserie:

Game of Thrones (HBO)

Bästa komediserie: 

Veep (HBO)

Bästa mini-serie:

Olive Kitteridge (HBO)

Bästa talk show:

The Daily Show med Jon Stewart (Comedy Central)

Bösta sketchserie:

Inside Amy Schumer (Comedy Central)

Bästa reality serie:

The Voice (NBC)

Bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie:

Viola Davis i ”How to Get Away with Murder”

Bästa manliga huvudroll i en dramaserie:

Jon Hamm i ”Mad Men”

Bästa kvinnliga biroll i en dramaserie:

Uzo Aduba i ”Orange Is the New Black”

Bästa manliga biroll i en dramaserie:

Peter Dinklage i ”Game of Thrones”

Bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie:

Julia Louis-Dreyfus i ”Veep”

Bästa manliga huvudroll i en komediserie:

Jeffrey Tambor i ”Transparent”

Bästa kvinnliga biroll i en komediserie:

Allison Janney i ”Mom”

Bästa manliga biroll i en komediserie:

Tony Hale i ”Veep”

Bästa kvinnliga huvudroll i en mini-serie:

Frances McDormand i Olive Kitteridge

Bästa manliga huvudroll i en mini-serie:

Richard Jenkins i Olive Kitteridge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.