70-talets queerfilmer får nytt liv i En armé av älskande

Uppdaterad
Publicerad

Bögjävlar, Eva och Maria och Kvinnan i ditt liv är du, var de första filmerna i Sverige där queerpersoner fick berätta sin egen historia. I En armé av älskande möter vi skaparna bakom tre filmer som kom att betyda mycket i kampen för jämställdhet och lika rättigheter för homosexuella.

Det är 1970-tal i Sverige, homosexualitet är klassat som en sjukdom och homofobin är fortfarande starkt utbredd i landet. I svallvågorna av Stonewall-upproret föds en ny våg av kamp inom Sveriges queeraktivister. Tre filmer som är de första i sitt slag att skildra hbtq-rörelsen inifrån, tar plats i den svenska filmbranschen.

I dokumentärfilmen En armé av älskande visar regissör Ingrid Ryberg återigen upp filmerna på vita duken. Scener ur Bögjävlar, Eva och Maria och Kvinnan i ditt liv är du varvas med en inblick i filmskaparnas liv i dag.

– Det här är bilder som tyvärr inte har tillvaratagits i några offentliga arkiv och de har inte funnit särskilt stort intresse för dem. Jag vill att de ska få ny publik. Men jag vill också att publiken, kanske framförallt en queer publik, ska få tillgång till den här historien, säger Ingrid Ryberg.

”Här har ni oss – bögjävlar!”

Bögjävlar är en av filmerna som får nytt liv i En armé av älskande. Året är 1977 när Håkan Hede tillsammans med sitt queera kollektiv bestämmer sig för att göra en film om sin vardag. Han säger att filmen fick namnet Bögjävlar i en aktion att återerövra ordet och sända ett budskap till homofoberna.

– Vi blir ju skällda för att vara bögjävlar och i vår kamp och frigöring så ville vi säga: ”Här har ni oss – bögjävlar!”, säger Håkan Hede.

Stor skillnad i dag

När filmen om det queera kollektivet släpptes fick den kritik för att vara alltför kontroversiell. Första gången den visades i tv några år efter att den kommit ut, var det i kombination med en debatt. Även filmerna Eva och Maria och Kvinnan i ditt liv är du, som handlar om att vara lesbisk, betraktades som radikala.

– När de här filmerna gjordes på 70-talet möttes de med ganska stort motstånd och ifrågasättande. Och det är ju en stor skillnad för mig i dag, att jag har kunnat göra den här filmen, säger Ingrid Ryberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.