Festivalbesökare ser hiphopgruppen Migos uppträda på Way out west 2017. Foto: TT

Enkät: Så påverkar rökförbudet sommarens festivaler

Uppdaterad
Publicerad

Totalförbud eller rökrutor? Det nya rökförbudet infördes den första juli, och för svenska festivalarrangörer har det väckt frågor om hur de nya begränsningarna för rökare ska tillämpas. Kulturnyheterna har pratat med fem svenska festivaler om vad som gäller för röksugna festivalbesökare.

Trästocksfestivalen – Skellefteå 20 – 21 juli: ”Mjukt totalförbud”

Skellefteås veteranfestival tillämpar rökförbudet på hela festivalområdet, och kommer att informera besökare med storbildsskärmar och plakat. Man säger däremot att det är ett mjukt förbud, och att man kommer ha ett vänligt bemötande mot rökare.

– Det är ett provår för oss. Vi kommer informera om rökförbudet, men personalen kommer att vara noggrannare med att det efterföljs på matområden och serveringar än i publikhavet, säger Mika Svanberg, ansvarig för etablering på Trästocksfestivalen.

Urkult – Näsåker 1 – 3 augusti: ”Man ska visa respekt”

Den bohemiska skogsfestivalen Urkult firar 25 år i sommar, och säger att de kommer att följa rökförbudet. Däremot vet de inte exakt hur det kommer att gå till, och till Kulturnyheterna säger de att de väntar på mer information från kommunen. Generellt menar de att rökare ska visa respekt för andra besökare.

– Det är svårt för kommunen att tolka förbudet. Vi är öppna för att få vidare riktlinjer, men än så länge har vi inte fått veta hur det blir. Men lagen gäller, folk kommer ju inte kunna röka hur som helst, säger Märta Kero, pressansvarig på Urkult.

Storsjöyran – Östersund 2 – 3 augusti: Rökförbud på uteserveringar

Storsjöyran säger till Kulturnyheterna att de kommer att följa kommunens bestämmelser: Rökning kommer inte att vara tillåten i direkt anslutning till alkohol- eller matservering. Däremot kommer rökning var tillåten utomhus på det övriga festivalområdet, även i samband med spelningar.

Way out west – Göteborg 8 – 10 augusti: Rökrutor och artiga kontrollanter

På västkustens främsta hipsterfestival råder ett generellt rökförbud på festivalområdet, men det kommer att finnas särskilda områden för rökning. Exakt var de ska ligga är inte klart, men de ska vara lätta att hitta och kommer att ligga på ett behörigt avstånd från serveringar och scener. Man kommer också ha särskild personal som ska se till att rökförbudet efterlevs.

– Dedikerade personer kommer att cirkulera på festivalområdet och informera om rökförbudet på ett artigt sätt. Vi räknar inte med att det kommer bli problem, det ska vara så enkelt som möjligt att ta en cigarett, säger Joakim Skoglund, pressansvarig för Way out west.

Malmöfestivalen 9 – 16 augusti: Inget generellt rökförbud

Den mångåriga gatufestivalen i Malmö skiljer sig från sina konkurrenter då den är gratis och äger rum i centrala Malmö, och inte på ett inhägnat festivalområde. Det gör också att man inte kommer att tillämpa ett rökförbud generellt, utan bara på uteserveringar och inhägnade matområden.

– Det är en öppen stadsfestival, så det blir svårt för oss att kontrollera vad folk gör när de är på stan. Det är så vi tolkar lagen, säger Adrian Hornquist, kommunikationsansvarig på Malmöfestivalen.

Kulturnyheterna har förgäves sökt festivalen Summerburst i Stockholm för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.