Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ennio Morricone är död. Foto: AP/TT

Ennio Morricone är död

Uppdaterad
Publicerad

Den italienske kompositören Ennio Morricone är död, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa. Så sent som 2019 var kompositören på avskedsturné.

Ennio Morricone föddes 1928 i Italiens huvudstad Rom och har avlidit vid 91 års ålder, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. Han började spela trumpet i tidig ålder och studerade vid det berömda musikkonservatoriet Santa Cecilia under kompositören Goddredo Petrassi.

Ennio Morricone var en av världens mest berömda filmmusikskompositörer. Hans mest kända verk är musiken till Sergio Leones så kallade ”spaghettiwestern”-filmer: För en handfull dollar (1964), För några få dollar mer (1965), Den gode, den onde, den fule (1966), Harmonica – en hämnare (1968) och Ducka, skitstövel (1971).

”Blev tillfrågad”

2019 gjorde Kulturnyheterna en telefonintervju med Ennio Morricone som då svarade på varför han började med just filmmusik:

– Jag blev helt enkelt tillfrågad om att göra det – och då gjorde jag det. Jag har aldrig behövt leta efter jobb, men eftersom man är sin egen som kompositör får man sina jobb genom att antingen göra sig till ett namn – eller att ha rykte om sig att göra ett bra jobb. Så var det även med radio och tv-jobben.

Över 500 filmer

Ennio Morricone komponerade under sin livstid musik till över 500 filmer från länder i hela världen – på senare tid har han skrivit musik till bland annat Quentin Tarantinos film The hateful eight, för vilken han belönades med en Oscar 2015.

2010 tilldelades han Polarpriset och tre år tidigare mottog han en heders-Oscar för sin insats för filmmusiken.

Morricone skrev sina första konsertverk i slutet av 50-talet och arbetade sedan som kompositör för det italienska tv-bolaget RAI. 1961 inledde han sin karriär som filmkompositör genom att musiksätta Luciano Salces Il federale.

Slaget om Alger (1965)

Silverado (1985)

The mission (1986)

De omutbara (1987)

Bind mig, älska mig (1990)

Bugsy (1991)

Ripleys game (2002)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer