Benjamin Netanyahu, Hatari och Madonna Foto: TT

ESC 2019: Konflikter, comeback och Madonna

Uppdaterad
Publicerad

John Lundvik åker till Tel Aviv i maj. Det är dags att bekanta sig med det musikaliska motståndet, de politiska konflikterna och den ofrivilliga underhållningen som väntar. Och Madonna.

Konflikter:

Islands bidrag har redan rönt rubriker efter att bandet Hatari, (som beskriver sig själva som en anti-kapitalistisk BDSM-technogrupp) har kritiserat staten Israel och hintat om att de kommer att framföra kritik även på plats i Tel Aviv. De har även utmanat premiärminister Netanyahu på en ”isländsk wrestling-match”.

Melodifestivalen 2019

Det isländska public service-bolaget RÚV har dock lovat att gruppen inte kommer att bryta mot tävlingsregeln om musik fri från politik.

Island är inte ensamma om att protestera mot värdstatens politik. Flera brittiska kulturpersonligheter har skrivit under ett upprop om bojkott av årets tävling.

Hatari tävlar för Island

Det är över med programledarrepliken ”Former Yugoslav Republic of Macedonia”, följt av den franska motsvarigheten. Efter en långdragen konflikt med Grekland om vad Makedonien egentligen är och vart det ligger, har landet slutligen bytt namn till Nordmakedonien. (Detta i utbyte mot att Grekland ska sluta lägga in sitt veto för att stoppa landet från att gå med i EU och Nato.)

I fortsättningen är det alltså North Macedonia som förekommer i tävlingen. Landet tävlande i Eurovision song contest första gången 1998. Bara fem år efter självständigheten.

Maruv vann den ukrainska versionen av Melodifestivalen – men valde att hoppa av tävlingen efter politiska påtryckningar. Foto: Reuters/TT

Ukraina kommer inte att tävla i Eurovision, trots att en tävlande artist redan var utsedd. Landet hade problem med att Maruv, som hon kallas, hade skivkontrakt och spelningar inbokade i grannlandet Ryssland. Efter politiska påtryckningar valde Maruv att hoppa av. Det gjorde även artisterna som hamnat på plats två respektive tre i den Ukrainas motsvarighet till Melodifestivalen.

Kära återseenden:

På tal om Ryssland. Efter ett par kämpiga år i tävlingen (bland annat på grund av den pågående, lågintensiva kriget med Ukraina) är Ryssland tillbaka som lågoddsare. Sergej Lazarev, som kom på tredje plats i ESC-finalen i Stockholm 2016. Dagarna innan finalen läckte en bild ut på Lazarev, på vilken han kör in toppen på en såg i en kvinnas mun. Hon sitter på golvet i underkläder och rinnande smink fastkedjad i handbojor vid ett element. Bilden väckte stor uppmärksamhet då, men det skulle visa sig att den ingick i en konstutställning mot våld. Redan innan Lazarevs låt för 2019 hade tillkännagivits var Rysslands odds lägst att vinna hela tävlingen enligt Eurovisionworld. Efteråt något högre.

Sergej Lazarev i ESC 2016 Foto: TT

Serhat är också tillbaka. Den turkiska artisten ska representera San Marino, precis som han gjorde 2016. Alltså i Stockholm samma år som Sergej Lazarev. Då hette låten I didn’t know och lät ungefär som om Leonard Cohen helt tappat fattningen och börjat med disco. Det räckte inte till final men blev ändå ett minnesvärt tv-ögonblick och Serhat bettraktas som samtidskult i Eurovisionsammanhang.

Serhat i ESC 2016 Foto: TT

Att se fram emot:

Bortsett från Islands BDSM-bidrag lär bland annat Australien hålla underhållningskvoten uppe med sin artist Kate Miller Heidke och låten Zero Gravity. En slags blandning av förra årets MET-gala med temat ”katolsk fantasi” och Estlands ESC-opera från samma år. Kate är uppskickad i luften med en glittrande gloria och långklänning ned till marken. I bakgrunden gungar en akrobat fram och tillbaka på en stylta.

Kate Miller Heidke tävlar för Australien Foto: Skärmdumo

På samma tema tävlar Kroatien med artisten Roko och låten The dream. Han är klädd i vit skinnjacka och har ett par stora, indiskreta änglavingar på ryggen. Texten lyder: “You dream of love, I dream of love, angels of God we all dream of love”.

För Frankrike tävlar 19-åriga Youtubern, artisten och hbtq-profilen Bilal Hassani med låten Roi. Hans sångkarriär startade 2015 när han deltog i talangtv-programmet The voice kids och framförde Rise like a phoenix av ESC-vinnaren Conchita Wurst. Numret fick en stökig start när ett israeliskt tv-bolag gjorde en kortfilm om en fiktivt terrordåd av Frankrikes artist i Eurovision.

Bilal Hassani tävlar för Frankrike Foto: Skärmdump

Förra året lyckades Cypern skapa en bestående hit med Eleni Foureiras Fuego. Låten spelas fortfarande på P3 och Eleni kallades i samband med ESC i Portugal för ”Cyperns Beyoncé”. Nu har hennes arvtagerska Tamta låga odds inför årets upplaga av tävlingen. Låten heter Replay och är precis som Fuego dansant upptempo.

Lägst odds har dock Nederländernas Duncan Laurence med de stämningsfulla stråkarna i låten Arcade. Mest likt John Lundviks bidrag är troligen Storbritanniens Michael Rice, uppbackad av en gospelosande kör i låten Biggar than us. Jämför själv här. (Inte så konstigt kanske eftersom John Lundvik varit med och skrivit bidraget.)

Under måndagen stod det klart att artisten Madonna kommer att uppträda på årets upplaga av Eurovision Song Contest, det meddelade den israeliska tidningen Haaretz. Uppgifterna bekräftades senare av Live Nation Israel och en talesperson för Madonna.

Eurovision song contest pågår mellan den 14 och 18 maj i Tel Aviv, Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet