Ester Martin Bergsmark gör filmer med transtema

Uppdaterad
Publicerad

Ester Martin Bergsmark gör två filmer i samarbete med Eli Léven.

– Vi är som Gertrude Stein och Alice när vi samarbetar, säger hen.

Filmbloggen på Kulturnyheterna träffade Regissören Ester Martin Bergsmark (Maggie vaknar på balkongen) på queerfilmshelgen på Cinemateket i helgen. Hen har inte mindre än två filmer på gång i samarbete med författaren Eli Levén som planeras bli klara till början av nästa år.

Bergsmark beskriver samarbetet med Eli Levén, författare till den prisbelönta debutromanen ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats”, som ett växelspel.

– Gertrude Stein hade en fru som hette Alice B. Toklas som lagade all mat. Vi turas om att vara Gertrud och Alice – den ena lite konstnärligare, den andra lite påpassligare.

Homofilm och/eller konstfilm

Begreppet homofilm diskuterades under ett panelsamtal under queerfilmshelgen med flera unga regissörer och Ester Martin Bergsmark tycker att det är bra att det finns, även om hans filmer istället ofta kallats konstfilmer.

Båda den kommande långfilmsdokumentären ”Pojktanten” och långfilmen ”Någonting måste gå sönder” en omarbetning av Levéns bokmanus, behandlar sexualitet, kön och identitet.

Transtema

”Någonting måste gå sönder..” handlar liksom boken ”Du är rötterna...” om Sebastian som hellre skulle vilja vara en tjej och som inleder ett förhållande med en straight kille. Han är beroende av bekräftelse av män i sin identitet som kvinna.

– Jag vet inte riktigt vad homofilm är..., säger Bergsmark och fortsätter:

– Eftersom det görs så få filmer med HBT-tema. Båda mina filmer har någon slags transtema med transpersoner och behandlar sexualitet kön och identitet.

Gränser och makt

– Homofilmbegreppet är lite snävt för mina filmer, säger Bergsmark. Jag vill undersöka gränser och makt på olika sätt och då blir det svårt att sätta etiketter. En del gränser är bra men jag pratar om de gränser som skär in i människors liv.

Hen har fått långfilmsstöd för att göra dokumentären ”Pojktanten”, som delvis är ett porträtt av Eli Levén och blir en blandning mellan dokumentär och saga och dröm. Flera olika personer spelar olika sidor av pojktanten.

– Men mest är det ett porträtt av Pojktanten själv som var det som Eli kallade sig när han kände att han inte passade in någonstans. Den handlar om att tro på sin fantasi att gå utanför normen, säger Ester Martin Bergsmark.

Isabelle Espinoza

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.