Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet. Foto: Tomas Ohlsson

”Ett alldeles för vittgående förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag till ett förbud mot kränkande fotografering kan drabba journalistiken. SJF:s ordförande är skeptisk.

– Jag har bara hunnit skumma igenom det som regeringen har skickat ut, men jag kan konstatera att de uppenbarligen har tagit in kritiken som de tidigare fått från lagrådet, och försöker nyansera sig.

Så långt låter det bra, när Journalistförbundets (SJF) ordförande Jonas Nordling kommenterar regeringens nya lagrådsremiss för ett förbud mot kränkande fotografering. Men han är inte alls helnöjd.

”För grova penseldrag”

Regeringens förslag har varit uppe en gång förut, och får samma kritik från SJF även denna gång. Förbundet menar att förslaget är för brett, och därmed kan påverka och förbjuda för mycket:

– Det är fortfarande ett alldeles för vittgående förslag, även om man har avgränsat det till att gälla hemmet och så. Regeringen använder fortfarande lite för grova penseldrag. Man bör gå in väldigt försiktigt när det gäller ändringar som rör grundlagen, och påverka så lite som möjligt, säger Jonas Nordling.

Kan bli lagkrock

Grundlagen som Jonas Nordling pratar om är Tryckfrihetsförordningen, som låter journalister själva välja vad som ska publiceras, med en ansvarig utgivare i ryggen. SJF-ordföranden menar att den nya lagen skulle inkräkta på utgivarnas frihet:

– Det här förslaget tar inte hänsyn till att om en bild publiceras i media så ska det vara den ansvarige utgivaren som tar ansvaret. Här låter det som att man riktar sig mot fotografen. Då blir det en krock mellan olika lagar. Regeringen har nog inte tänkt främst på fotografier som publiceras professionellt.

Risk för censur?

Vilket är då skräckscenariot om regeringens nya remiss blir till lag? Jonas Nordling talar om censur.

– En bild som anses vara kränkande enligt det här förslaget – ska den inte kunna publiceras? I så fall uppstår en censursituation, där utgivarens möjligheter begränsas. Det är inte bra. Ett fritt samhälle kräver en fri press.

Finns det kanske andra vägar att gå för att förhindra att svenskarna blir utsatta för smygfotograferingar som känns kränkande? Det tror Jonas Nordling.

– Vi har ju lagstiftning som berör till exempel trakasserier och hemfridsbrott. Man kanske borde pilla i det i stället för i vår grundlag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.