Effie Karabuda om varför kvinnliga e-sportare lämnar spelet Counter strike. Foto: AP/TT/SVT

Två av världens bästa kvinnliga spelare lämnar Counter strike

Uppdaterad
Publicerad

Två av världens bästa kvinnliga e-sportspelare, Julia Kiran och Zainab Turkie, har nyligen lämnat spelet Counter strike. Anledningen är de dåliga villkoren för professionella kvinnliga spelare.

– Nu finns det inte någon framtid för kvinnor inom Counter strike, säger Effie Karabuda, spelreporter på Sveriges Radio.

För en vecka sedan meddelade Julia ”juliano” Kiran att hon lämnar spelet Counter strike. I samma veva gav kollegan Zainab ”zAAz” Turkie samma besked.

– CS-scenen är död, särskilt för tjejer. Som professionell spelare finns det inget att hämta där längre. Jag är emot att dela upp kvinnor och män, men vi måste bli bättre på att stötta och lyfta fram kvinnor, säger Julia Kiran i en video på streamingtjänsten Twitch

”En hård jargong”

De två svenska e-sportspelarna är inte ensamma om att lämna spelet. Kvinnliga spelare runt om i världen har redan gjort samma sak.

– Det är ett ganska tufft klimat för tjejer. Om man kollar på Counter strike som spel så är det en hård jargong. Så fort man kommer in i spelet är det skällsord och folk påpekar att man är kvinna, säger Effie Karabuda, spelreporter på Sveriges Radio.

Utöver Julia Kiran och Zainab Turkie är det relativt få kvinnor som lyckas ha en professionell karriär inom Counter strike

– Det finns inte så många sponsorer eller stora turneringar för kvinnor så det är svårt att ha en professionell karriär och tjäna pengar på det, säger Effie Karabuda.

”Ett stort statement”

När Julia Kiran slutade lade hon ut en livevideo där hon förklarade att hon nu ska gå över till spelet Valorant, liksom många andra kvinnor som lämnar Counter strike gör.

– Julia Kiran och Zainab Turkie är bland världens bästa kvinnliga e-sportspelare. Så att de går över till Valorant är ett stort statement. Jag tror det är Valorant som gäller för kvinnliga e-sportare framöver, säger Effie Karabuda.

Valorant påminner till stor del om Counter Strike men upplevs av många som mer inkluderande. Spelet släpptes 2020 medan Counter Strike skapades 1999.

Artikeln har kompletterats i efterhand med att det rör sig om två av världens bästa kvinnliga counter strike-spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.