Petter Wallenberg och en pridefestival i Uganda 2014. Foto: Press/TT

”Ett slag har förlorats – men den stora kampen fortsätter”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags stormades en prideklubb i Uganda av polis med maskingevär. Men paraden kommer att hållas ändå, på hemlig plats i Kampala. Det uppger den svenska artisten Petter Wallenberg, som var där. ”The show must go on” säger han till Kulturnyheterna

Ugandas Pridefestival i huvudstaden Kampala stormades under natten av polis. Svenska artisten och aktivisten Petter Wallenberg, som gör musik under artistnamnet House of Wallenberg, var där som arrangör.

– Det var pridefest med dragartiser. De arresterade en av artisterna på scenen, stormade hela lokalen och jagade alla, inklusive mig, med maskingevär, säger Wallenberg.

– De tryckte ner alla på golvet, misshandlade flera av transpersonerna, och arresterade flera.

”Systematisk häxjakt”

Alla som arresterades har släppts. En person som hoppade från fjärde våningen under poliskaoset vårdas nu på sjukhus.

– Det blev en sådan panik. Plöstligt, inom några sekunder, såg man inte längre någon i drag. De enda som klarade sig var de som snabbt lyckades klä av sig, berättar Wallenberg.

Själv blev han intryckt i ett hörn.

– Polisen delade upp alla i grupper, ingen visste vad som skulle hända, folk grät och var upprörda, tog upp sina telefoner och skickade meddelanden om att de var okej till nära och kära.

Sedan tog polisen foton på alla i lokalen, uppger Wallenberg.

– Som de kommer att skicka till tabloiderna i Uganda, som kommer att hänga ut alla. Och de fotograferade alla registeringsskyltar på bilarna utanför. Det är en systematisk häxjakt som närmast kan liknas vid ett krig.

”Allt vändes upp och ner”

Petter Wallenberg har jobbat i Uganda i ett år. På pridefestivalen organiserar han artister, uppträdanden och själva paraden.

– Jag har hela tiden känt mig säker, för jag jobbar med så fantastiska människor som har koll på säkerheten. Men igår vändes allt upp och ner, säger han.

Enligt Wallenberg är polisens mål är att förnedra och skrämma, så att prideevenemangen läggs ner.

– För att sätta allt i gungning. Men vi fortsätter kämpa vad som än händer, säger han.

Skaffat juridisk kunskap

Trots att hbtq-personer är förbjudna i Uganda, berodde anstormingen berodde bara på en byråkratisk formalitet enligt polisen.

– Men de jag har pratat med har bekräftat att de har alla tillstånd. Polisen gör såhär för att sprida rädsla och förnedra, säger Petter Wallenberg.

Alla som greps har släppts.

– Och det vet alla redan, för hbtq-communityt här har organiserat sig så mycket att de skaffat juridisk kunskap. Även om det är olagligt att vara gay kan de inte hålla dig utan bevis, så det blir komplicerade rättsfall. De  arresterar, misshandlar, förnedrar, men sedan måste se släppa en, säger Wallenberg.

Prideparad hålls ändå

Och Ugandas Pridesfestival kommer att fortgå. Imorgon går paraden av stapeln, på hemlig plats i Kampala.

Nu håller pridearrangörer och deltagare på att samla sig, och ladda inför morgondagen.

– Det finns en känsla av samhörighet som är starkare än någonsin. Men det sprider sig en enorm rädsla också. Imorgon är själva paraden, vi kommer nog se att mängden människor som går i den kommer att minska, säger Wallenberg.

Men han ska vara med.

– De jag jobbar med är inte nedslagna. Ett slag har förlorats men den stora kampen fortsätter. Nu ska jag till en replokal och öva med flera av de som arresterardes i går. The show must go on. Vi kommer se till att Uganda Pride fortsätter imorgon. Jag kommer marchera i paraden och uppträda med mitt ugandiska crew, säger Petter Wallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.