Kristina Ahlinder, direktör för svenska förläggareföreningen och Jeanette Gustafsdotter, VD för Tidningsutgivarna. Foto: Charlie Bennet/Jonas Hellsén

EU röstar ja till sänkt moms – nu hoppas branschen på en e-boksboom

Uppdaterad
Publicerad

EU har fattat beslut om att ändra den gemensamma momslagstiftningen så att även elektroniska publikationer som nättidningar, digitala tidskrifter och e-böcker omfattas av samma till möjlighet reducerad moms som papperspublikationer.

– Dagens beslut är en stor lättnad, säger Jeanette Gustafsdotter, VD för tidningsutgivarna.

Efter två års överläggningar har EU beslutat att ändra den gemensamma momslagstiftningen så att även e-publikationer har av samma till möjlighet reducerad moms som publikationer i pappersform. Detta innebär att momsen i Sverige kan komma att sänkas för digitala publiceringar från 25 till 6 procent. Det skulle göra e-publiceringar likställda med tryckta publiceringar.

Innan lagen kan träda i kraft måste den godkännas av medlemsländerna.

Jeanette Gustafsdotter menar att detta skulle förbättra förutsättningarna i mediabranschen och även för att kunna rädda jobb för journalister.

– Det här ökar förutsättningarna för en utsatt bransch. För en mellanstor stad så skulle det i teorin betyda att man kan rädda fyra journalisttjänster, säger hon. 

Sänkningen skulle innebära stora utvecklingsmöjligheter för den digitala bokmarknaden. Enligt Svenska förläggareföreningen så är förhoppningen att detta ska leda till att förbättra och underlätta tillgängligheten för digitala böcker i stort och samtidigt förbättra utbudet för exempelvis människor med funktionsnedsättningar.

Ökar lönsamheten

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att detta är ett beslut som de har drivit hårt för att få igenom de senaste åren och att beslutet kan underlätta för svensk press att öka lönsamheten. 

– Det kan handla om att vi kommer kunna ha fler tidningar och fler journalister som är anställda.

Samma förutsättningar

Kristina Ahlinder, direktör på Svenska förläggareföreningen säger att det är ett direktiv som bokbranschen har väntat på i många år menar att det är en rättvisefråga att alla format ska behandlas lika.

– Det är viktigt att alla böcker oavsett format ska ha samma förutsättningar. Det är ett grundläggande fel att det modernaste bokformatet inte omfattas av reducerad moms, när det är fråga om exakt samma text som pappersboken, säger hon.

Men främst så är detta en positiv förändring för konsumenten, menar Kristina Ahlinder. 

– För konsumenterna kommer det märkas genom exempelvis bättre tekniska lösningar och även i utbud och prissättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.