Polis håller vakt framför nyöppnad amfiteater i Pompeji, Italien. Foto: MARIO LAPORTA/AFP/TT

EU vill hjälpa medlemsstaterna att ta vara på kulturarvet

Publicerad

EU-kommissionen skriver i en uppmaning att kulturarvsfrågor tjänar på diskuteras på EU-nivå.

Det har rasat hus och väggar i Pompeji, men också i Sverige har kulturarvet diskuterats efter att delar av Visby ringmur rasat.

I tider av åtstramning i många EU-länder vill EU-kommissionen uppmuntra medlemsländerna att söka medel från EU för att stödja kulturarvsarbeten.

I en ny rapport konstaterar man att det minskande deltagandet i kulturen i EU är ett hot mot kultursektorn men att kulturen kan vara en tillväxtkälla om medlemsländerna samarbetar över gränserna.

Kulturkommissionärens initiativ

Det var EU-kommissionären för kultur, Androulla Vassiliou, som i maj i år uppmanade kommissionen att uppmärksamma kulturens ekonomiska och sociala möjligheter, enligt ett pressmeddelande från kommissionen.

Något som nu resulterat i ett yttrande från kommissionen och en rapport om hur kulturarvets ställning kan stärkas. Bland annat föreslår man starkare samarbete på EU-nivå och att stöd från EU ska integreras med stöd från nationella och regionala myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer