Europeiska ledare dödförklarar multikulturalismen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen som gick dödförklarade David Cameron den statliga mångkulturalismen.

– Vår statliga mångkulturalism har uppmuntrat olika kulturer att leva från varandra och från den gängse kulturen. Vi har även tolererat att man i dessa kulturer har uppfört sig på ett sätt som strider mot värderingar, sade Cameron.

Den brittiska konservativa premiärministern tycktes mena att det mångkulturella England är ett misslyckande och att staten istället ska stötta en nationell engelsk identitet.

I och med detta säger han samma sak som flera andra europeiska ledare. I Tyskland påstod exempelvis Angela Merkel för en tid sedan att den mångkulturella modellen misslyckats. Det talas om att högerextrema vindar blåser i Europa, har retoriken blåst rakt in i regeringskabinetten?

Curry eller sharia?

Andrew Brown på brittiska tidningen The Guardian tror att Camerons tal främst var riktat till högerflanken inom det konservativa partiet.

– Brittisk politik är ännu mer öppet rasdiskriminerande och främlingsfientlig än den svenska och till och med den danska. Och ett annat problem är att ingen vet vad som menas med mångkulturalism. Handlar det om curry eller sharialagar, det är frågan.

Brown menar samtidigt att David Camerons tal inte var särskilt hårt formulerat.

– Jämfört med tidigare konservativa regeringar och partier så uttryckte han sig milt, säger Andrew Brown till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.