Eurovisionen splittrar Europa

Uppdaterad
Publicerad

”Dyngtävling”, ”Praktfiasko”, ”Lägg ner skiten”. Det var några av tidningsrubrikerna efter lördagens Eurovisionsfinal. Den starka öststatsdominansen och vänskapsröstandet i tävlingen har satt igång en rejäl debatt.

De svenska schlagerfansen svär, spottar och fräser över The Arks fiaskoartade 18:e plats i Eurovionsfinalen i lördags. I flera tidningar har krönikörer och läsare krävt att Sverige ska hoppa av tävlingen. Vissa går ännu längre – hela Eurovisionen ska skrotas.

”Ingen trovärdighet”

Markus Larsson, musikredaktör Aftonbladet, är oförsonlig mot hur tävlingen har utvecklats.

-Den här svågerpolitiken i röstningen är ett stort problem för trovärdigheten. Vissa länder får ju stora fördelar eftersom de är kulturellt lika med varandra och har många grannar. Trovärdigheten går inte att rädda, sade han i SVT:s morgonsoffa i morse.

Även schlagergeneralen Christer Björkman tycker att tävlingen lider av stora problem.

-Man måste erkänna att det finns ett problem. Framförallt att det är 28 låtar i en semifinal, det går inte att ta till sig på en kväll.

Låtarna i skymundan

Låtskrivaren och schlagerveteranen Ingela Pling Forsman tycker att låtarna och artisterna har hamnat i skymundan i tävlingen på senare år.

-Det handlar så mycket om tv-produktionen. Man hör ju inte ens låten, utan får koncentrera sig på att inte få epileptiska anfall av rekvisitan.

”Kanske var bättre”

Hon tycker att Sverige ska ta sig en funderare på om vi över huvud taget ska vara med i tävlingen framöver.

-Vi behöver inte vara med till vilket pris som helst. Man måste helt enkelt fundera över vilka förbättringar som kan göras, säger Ingela Pling Forsman.

Christer Björkman vill inte gå riktigt så långt.

-Vi ska absolut vara med. Men kanske måste inse verkligheten att vi inte kommer att vara topp tio varje år bara för att vi är vana vid det. Den här gången kanske östländerna helt enkelt var bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.