Experten: Ebba Busch och Nooshi Dadgostar hade bäst retorik

Uppdaterad
Publicerad

Innan misstroendevoteringen höll politikerna tal i riksdagen. Talen var särskilt viktiga, eftersom de var ett tillfälle att fiska röster, menar retorikexperten Elinor Falkman.

– Det är ett frieri till väljarna, för om det inte blir nyval nu så blir det om ett år, säger hon.

– Alla passade på att förklara vart de vill: varför gör vi som vi gör, vad vill vi med framtiden, vad vill vi med Sverige, säger retorikexperten Elinor Falkman om politikernas tal inför misstroendeomröstningen.

Så vem gick det bäst och sämst för, rent retoriskt? Elinor Falkman säger att det sämsta betyget är att leverera ett tal vars budskap snabbt glöms bort. Själv minns hon inte mycket av Liberalernas tal.

– Johan Persson (L) var först av alla och den man inte kommer ihåg. Och om jag som retoriker inte minns det, så kommer inte svenska folket ihåg. Då har man litegrann att jobba på.

De som nådde ut bäst till väljarna enligt Elinor Falkman var Ebba Busch (KD) och Nooshi Dadgostar (V). I videon kan du höra hennes resonemang och se en bit ur de två partiledarnas tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.