Den mumifierade biskopen Peder Winstrup har legat begravd i Lunds domkyrka i över 300 år. Foto: Gunnar Menander/Lunds Universitet.

Experter undersöker 300-årig mumie

Uppdaterad
Publicerad

En mumifierad biskop har legat begravd i Lunds domkyrka i över 300 år. Nu tas den ovanligt välbevarade kroppen fram i dagens ljus, och experter hoppas avslöja mer om hur 1600-talets Lundabor egentligen levde.

Klädd i sammet och vilandes på humle – Peder Winstrup är en av de bäst bevarade mumierna från 1600-talet, menar Per Karsten, chef för Historiska museet i Lund.

– Han ser ut som en sovande äldre man som utstrålar ett otroligt lugn. Fantastiskt välbevarad i sin kista, minsta lilla tånagel finns kvar.

Mumie under lupp

Winstrup var biskop i Lund 1638-1679, först dansk och sedan svensk. En renässansmänniska som skickligt balanserade på båda sidor i den dansk-svenska konflikten. Biskopen begravdes 1680 i Lunds domkyrka, men nu bärs kistan ut för gott. En rad experter väntar på att ta sig en ordentlig titt på mumien.

– Utifrån hans kvarlevor kan vi skapa oss en bild av hur det var att leva under det turbulenta 1600-talet. Vi kan få veta vad han livnärt sig på, och har vi tur så är inre organ bevarade. Det vore sensationellt, säger Karsten.

Mumien kommer att genomgå en rad undersökningar i det stora tvärvetenskapliga universitetsprojektet.

Illa omtyckt i dansk historia

Men intresset för Winstrup är inte enbart medicinskt. Det finns även en önskan om att biskopen, som tog initiativ till att grunda Lunds universitet, ska få en mer rättvis beskrivning.

– Vi vill gärna korrigera bilden. Winstrup är inte populär i dansk historieskrivning, utan beskrivs som en kappvändare.

Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet har gett grönt ljus till att kroppen flyttas. På torsdagen bärs kistan ut från domkyrkans krypta, och analyserna pågår sedan fram till slutet av 2015. Då är det är dags för en ny begravning – denna gång på Norra kyrkogården i Lund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.