Hör hur Beethovens & AI-robotens tionde symfoni låter. Foto: TT

Experterna ratar AI-robotens Beethoven-symfoni

Uppdaterad
Publicerad

Beethoven hann aldrig klart med sin tionde symfoni före sin död. Nu har ett team av forskare och musikvetare färdigställt den – med hjälp av en AI-robot. Kulturnyheterna har låtit två Beethoven-experter lyssna och bedöma resultatet.

Forskarna matade in all musik de kunnat hitta av Beethoven i en dator. Därefter gjorde den artificiella intelligensen jobbet och skrev färdigt verket.

Symfonin uppfördes i helgen i Beethovens födelsestad Bonn, av stadens symfoniorkester. 

– Det är ett ganska intressant verk, det påminner om Beethoven. Men det är ju inte en Beethovensymfoni, säger musikkritikern Nicholas Ringskog Ferrada-Noli.  

– Beethoven var en tonsättare som hela tiden pushade gränser. Hade han kunnat färdigställa den tionde symfonin hade den blivit mer innovativ och briljant. Den här symfonin går i stället tillbaka ett steg i sin utveckling.

”Underhållande men inte gripande”

Sveriges främste Beethovenkännare Åke Holmquist, tidigare chef för Konserthuset i Stockholm, är måttligt imponerad.  

– Den är underhållande men det är inte gripande. Typiskt för Beethoven är ett väldigt driv i hans musik. Nu upplevde jag musiken som stolpig, den rör sig inte så mycket. 

Åke Holmquist och Nicholas Ringskog Ferrada-Noli är överens om att musiken saknar ett känslomässigt djup och att AI-tekniken inte lyckas med att vara nyskapande och överraska så som Beethoven lyckades med.  

– Beethovens musik uttrycker en människas själ och kampen han hade, med självkänsla, depression, känslan att vilja leva trots sina svårigheter. Det finns inte med i den här musiken. Motivationen att göra musiken kommer inte alls från sorgpunkten,  säger Nicholas Ringskog Ferrada-Noli. 

Samtidigt tror Åke Holmquist att Ludvig van Beethoven själv skulle ha uppskattat projektet. Tonsättaren var mycket tekniskt intresserad.  

– Tekniken hade han säkert ansett intressant. Men jag tror inte han hade accepterat att en maskin skulle skriva något som skulle gripa tag i människor. Det krävs en människans själ och hand för att göra det, säger Åke Holmquist.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.