Expressen fälls inte för Guillou-affären

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom Pressens opinionsnämnds beslut angående Expressens artikelserie om Jan Guillous samröre med den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB på 70-talet. Och i sitt beslut man finner inget skäl till pressetisk klander.

– Chockartat och obegripligt att Pressens opinionsnämnd köper Expressens argument att ingen uppfattar ”Hemlig KGB-Agent” som att man sysslar med något olagligt, säger Jan Guillou till Kulturnyheterna.

PON anser att innehållet i artiklarna var i huvudsak sant och belyser det faktum att Jan Guillou själv erbjöds stort utrymme att komma till tals.

”Även om Jan Guillou i publiceringarna inte utpekades som spion kan innehållet i löpsedlarna och artiklarna sammantaget möjligen ha lett läsarens tankar till spioneriverksamhet. Av avgörande betydelse för den pressetiska bedömningen av publiceringarna är emellertid enligt Opinionsnämndens mening att artiklarnas innehåll såvitt framkommit var i huvudsak korrekt samt det förhållandet att Jan Guillou fick omfattande utrymme för att komma till tals. Mot denna bakgrund finner nämnden att han inte kan anses ha tillfogats en oacceptabel publicitetsskada.” skriver Pressens opinionsnämnd i sitt beslut.

Ogillade ordvalet ”Agent”

Jan Guillou vände sig framförallt emot ordvalen ”KGB-AGENT” och ”SOVJET-AGENT”

Jan Guillou argumentar i sin anmälan så här:

”Expressen avslöjar: ”Guillou agent åt Sovjet” kan bara betyda att jag skulle ha arbetat som spion åt Sovjetunionen och därmed också vore särdeles, för att inte säga extremt moraliskt klandervärd (landsförrädare). Anklagelsen var osann”, fastslog Guillou.

– Jag har skrivit mer om spioneri än någon annan – att jag själv skulle bli anklagad för spioneri är en kafta-artad mardröm, säger Jan Guillou till Kulturnyheterna direkt efter att Pressens opinionsnämnd tillkännagivit sitt beslut.

Pressombudsmannen Yrsa Stenius gick på Jan Guillous linje och hennes rekommendation till Pressens opinionsnämnd var att Expressen skulle fällas för sin publicering – bland annat för att de ”har gjort en övertolkning av sitt källmaterial” och åsamkat Guillou publicistisk skada.

Pressombudsmannen kritiserades

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kritiserade då Yrsa Stenius hårt för att hon varit partisk i från om Expressens publicering i den så kallade Jan Guillou-affären.

Mattsson valde att svara med att besluta att Expressen inte skulle ha något med PO att göra så länge det var just Yrsa Stenius som var PO.

Jan Guillou har efter avslöjandet kompletterat sina memoarer med ett nytt kapitel om tiden då han hade kontakt med KGB.

Ditte Hammar och Sofia Benholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.