Thomas Mattsson, tidigare chefredaktör för Expressen. Foto: Leif R Jansson / TT

Uppgift: Expressens chefredaktör fick sparken

Uppdaterad
Publicerad

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson meddelade i mitten av juli att han lämnar tidningen. Nu uppger han i en artikel i Dagens media att han, efter tio år på posten, tvingades lämna tidningen.

I juli meddelade Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson sin avgång i ett blogginlägg på Expressens hemsida. Något skäl till att Mattsson lämnade posten framkom inte i texten. I en artikel i branschtidningen Dagens media uppger Mattsson nu att han tvingades lämna tidningen.

Bakgrunden till Mattssons avgång var en ovilja att samarbeta inom Bonnier news och rusande kostnader där Expressens tv-satsning slukat mycket pengar, skriver Dagens media.

I samband med att Expressen 2016 inledde en storsatsning på tv ska en optimistisk Thomas Mattsson ha fått tre år på sig att göra satsningen lukrativ, skriver Dagens media, men det visade sig vara svårare än väntat. Tre år senare var tv-satsningen, enligt Dagens media, en förlustaffär. I samband med att Anders Eriksson, chef för Bonnier News och VD för Expressen, Dagens Industri och Dagens Nyheter, intog sin post 2016 drev han på för ett utökat samarbete mellan mediebolagen. Ett samarbete som Thomas Mattsson inte var särskilt intresserad av, uppger källor till Dagens Media.

Kulturnyheterna har sökt Thomas Mattsson som säger att han ”aldrig kommenterar interna angelägenheter på Expressen”. Han vill inte kommentera Dagens medias uppgifter ytterligare.

Branschtidningen citerar Thomas Mattsson som berättar att hans relation till chefen för Bonnier news, Anders Eriksson, är god.

– Det är inte så dramatiskt som en del vill göra det till, säger han.

Mattsson säger vidare till Dagens media:

– Det finns så mycket spekulationer om Expressen just nu. Jag tror inte att jag vill bidra till mer av det. Anders Eriksson får formulera vad han tycker om olika saker.

Kulturnyheterna söker Anders Eriksson, VD på Bonnier News, för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.