Expressens kulturchef Karin Olsson. Foto: SVT

”Kom totalt från det blå”

Uppdaterad
Publicerad

Expressens kulturchef Karin Olsson är skeptisk till valet av kulturminister.

Utnämnandet av Alice Bah Kuhnke har fått stor uppmärksamhet och många åsikter i dag – vad tror du att det beror på?

– Man har aldrig sett så många politiska reportrar tappa hakan samtidigt. Det här kom totalt från det blå. Ingen hade ens nämnt Alice Bah Kuhnkes namn. Hon är ju faktiskt lite av en kändis i Sverige och har inte varit politiskt engagerad på det sättet, säger hon till Kulturnyheterna och lägger till:

– Man började ju tänka: vänta nu är hon socialdemokrat, är hon miljöminister? Hon är inget utav det egentligen, eller hon gick med i Miljöpartiet för tre dagar sedan. Men man blev väldigt förvånad.

Vad tycker du själv om valet av henne som kulturminister?

– Jag är avvaktande, kanske lite skeptisk till och med. Hon har en gedigen bakgrund på tunga poster, Dramatens styrelse till exempel. Men för att nå framgång i jättetuffa förhandlingar med finansdepartementet så krävs det en väldig kunskap om det politiska spelet och det krävs hårda nypor. Jag tror att man måste ha en viss erfarenhet för att klara det. Men vi ska inte räkna ut henne, hon kan mycket väl visa framfötterna och överraska oss skeptiker. 

Se hela intervjun med Karin Olsson i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.