Galans stora vinnare Molly Sandén. Foto: TT

Få överraskningar på årets Grammisgala – utom vinnaren själv

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Årets stora vinnare Molly Sandén är väl värd sina priser – samtidigt var konkurrensen knappast mördande. Musikåret 2019 kommer inte att gå till historien enligt Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva.

Tali da Silva

Kulturjournalist

Amason, Avicii, Håkan Hellström och Arvingarna. Grammisgalan 2020 bjöd knappast på några feta skrällar. Årets stora överraskning står i så fall galans stora vinnare själv för, som tagit sin karriär i en riktning som inte många hade gissat.

Molly Sandén har varit aktiv artist sedan 2006 när hon var 14 år, men att hon skulle ta hem årets pop, årets album och det allra tyngsta priset, årets artist, på Grammisgalan 2020, hade ingen trott för bara några år sedan.

Molly Sandén har varit den där Mello-tjejen som dyker upp i Så ska det låta och Let's dance och som gjort röster till diverse Disney-figurer. Men vem Molly Sandén själv egentligen är, har varit mer oklart.

Idag står Sandén som Grammisgalans stora vinnare för ett album som är både gripande och personligt, modernt och klassiskt på samma gång. Hon har dessutom vuxit till en världskänd låtskrivare som prisats av upphovsrättsorganisation ALIS med utmärkelsen Upphovsrättens hjälte, för en låtskrivarkonflikt som hon redde ut med den äran.

Molly Sandén är väl värd sina priser, men sen ska det också sägas: konkurrensen har knappast varit mördande. Inget megaalbum av Robyn, inget nytt från Seinabo Sey. Tove Los album nådde inte upp till förväntningarna. Snoh Aalegras låtar är vackra och bra, men vad med dem är nytt och vad säger de egentligen om 2019?

Förra årets startfält var inte dåligt, men det var heller inte särskilt upphetsande. Det är svårt att klå Einár i kategorin Årets nykomling, samtidigt svider det lite att inte Jelassi, känd för supersingeln Keff båt, får något pris. Inte bara därför att hon är en rappare av rang, hon berättar dessutom historier som skiljer sig från den just nu rätt homogena svenska hiphopen som representeras av hårda killar som just Einár, Z.E och Dree Low.

Med lite tur tar hon rygg på Molly Sandén, nej, inte musikaliskt – men genom att växa och kamma hem storslam i framtiden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.