Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg under Facebooks konferens den 30 april 2019. Foto: AP/TT

Facebook skrotar den blå färgen – och vill bli ”mer privata”

Uppdaterad
Publicerad

Facebook flaggar för stora förändringar, som presenterades under den sociala mediejättens årliga konferens i veckan. Bland förändringarna märks att färgen blå skrotats i appen, men även att Facebook delas upp i två delar: En som är mer offentlig – och en som är mer privat.
– Det är inte så konstigt med tanke på det som har hänt under de senaste året, säger Henrik Sköld, SVT:s sociala medier-reporter.

Facebook har under de senaste åren skakats av en rad skandaler kopplade till hanteringen av sina användares personliga information. 2018 avslöjades att dataanalysföretaget Cambridge Analytica använt insamlad Facebookdata i syfte att påverka utgången i det amerikanska presidentvalet 2016.

Och så sent som i december förra året kom nyheten att Facebook delat med sig av sina användares privata information till över 150 företag, utan att användarna gett sitt godkännande. När de nu släpper ett antal förändringar är det just det privata som står i centrum.

– Både looken och känslan är uppfräschad. Dina privata grupper står i centrum för upplevelsen och hela designen är mycket ljusare. Appen är inte ens blå längre, sade Mark Zuckerberg vid en presentation under företagets årliga konferens.

Två huvudteman

Henrik Sköld, sociala medier-reporter på SVT, beskriver att förändringarna utgår från i huvudsak två delar som båda berör just användarnas möjligheter till ett mer ”privat Facebook”.

– Det första huvudtemat är ”privacy”. Mark Zuckerberg återupprepar det här ordet enormt många gånger, nästan som ett mantra. Det är inte så konstigt, med tanke på det som har hänt under de senaste året, att man nästan övertydligt nu vill hamra in: ”Nu har vi fokus på användarnas integritet.”

– Det andra huvudtemat är grupper. Och det är ett skifte från det som Zuckerberg beskriver som ”torget”, att man går från det stora öppna till ”vardagsrummet”, där man är tillsammans med sina nära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer