Foto: TT

Facebook testar ny kommentarsknapp

Uppdaterad
Publicerad

I USA testar Facebook en ny funktion som ska hjälpa till att få bort opassande kommentarer från offentliga sidor.

Den nya funktionen innebär att användare ska kunna rösta ned kommentarer som de tycker är olämpliga eller kränkande.

Facebook själva uppger att de ”utforksar en funktion som gör att användarna kan lämna feedback på kommentarer på offentliga sidor”. Funktionen för nedröstning gäller alltså bara kommentarer på offentliga sidor så som nyhetssidor och offentliga personer, inga privatpersoner.

Kritiseras för censur

När en användare har tryckt på nedröstningsknappen intill kommentaren och angett av vilken anledning kommentaren ska tas bort, är det Facebooks tur att avgöra om kommentaren får stå kvar eller inte.

– Kritikerna menar att det är en form av censur. De frågar sig vem som ska avgöra vad som är passande innehåll eller inte, säger SVT:s sociala medier-reporter Sara Cosar.

Än så länge är den nya funktionen bara är ett test bland en liten skara Facebook-användare i USA. Det är osäkert om funktionen kommer att komma till Sverige i framtiden.

Facebook har tidigare försökt motarbeta fejkade profiler och opassande innehåll på sajten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.