Diks ordförande Anna Troberg. Foto: Stina Gullander

Facket kritiskt mot tillträdesförbud på bibliotek: ”Stora demokratiska problem”

Uppdaterad
Publicerad

Att det förekommer stök på biblioteken stämmer, men att införa tillträdesförbud är inget som fackförbundet Dik:s ordförande Anna Troberg ställer sig bakom.

– Vad är ett bibliotek som ska vara öppet för alla om det faktiskt inte är öppet för alla längre?, säger hon.

Brottsförebyggande rådets kartläggning visar att i stort sett alla bibliotek har upplevt bråk och stök från besökare det senaste året, även om variationerna mellan olika bibliotek är stora.

I sin rapport skriver de att det ”i alla fall delvis finns förutsättningar för att tillämpa ett tillträdesförbud”, något som en majorititet av riksdagen ville se lagförslag om förra året. Men Anna Troberg som är ordförande för fackförbundet Dik som organiserar biblioteksanställda är kritisk.

– Man pratar ofta om tillträdesförbud som någon slags universallösning för alla problem som bibliotek har och det tror inte vi på Dik att det är.

”Vem ska kontrollera?”

Enligt Troberg skulle möjligheten att porta personer skapa både ekonomiska och praktiska problem.

– Vem ska kontrollera? Det kan ju orimligen vara bibliotekariernas jobb, så då behöver man ta in väktare, väktare i sig vet man höjer konfliktrisken och de kostar också pengar. Och är det något som väldigt många bibliotek inte har så är det pengar över.

Men att hindra personer från att komma in på biblioteken medför även demokratiska problem, enligt Troberg.

– Lagen säger att biblioteken ska vara tillgängliga för alla. Den gör inget undantag för människor som är besvärliga.

”En slags temperaturmätare”

Att biblioteken är platser som människor kan komma till utan att behöva betala inträde är anledningen att oordning ibland uppstår just där, menar Anna Troberg. Enligt henne är det inte främst ungdomar utan personer med psykiska problem och missbruksproblem som står för det mesta stöket.

– Biblioteken blir en slags temperaturmätare på hur samhället runtomkring mår. Det måste finnas en samverkan mellan bibliotek, socialtjänst, missbrukarvård, polis och skola.

En tidigare enkätundersökning från Dik visade att cirka sex av tio biblioteksanställda tyckte att ett tillträdesförbud vore en bra åtgärd för att ”få bukt med besökare som återkommande stör ordningen”. Säger du inte emot dina medlemmar här?

– En stor del av de som kunde tänka sig tillträdesförbud skrev i fritextsvaren att det inte var helt enkelt. Man vill kunna lyfta ut personer som ställer till problem här och nu, men med långa avstängningar finns det problem och det upplever jag att våra medlemmar också tycker, säger Anna Troberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.