Hör Simon Norrthon, ordförande på fackförbundet Scen och film, om förhoppningarna på Kungliga operans nya vd. Foto: TT

Facket: Kungliga Operan behöver en ännu mer närvarande ledning

Publicerad

Det har riktats kritik mot ledningen på Kungliga operan efter DN:s granskning av arbetsmiljön på husets danssektion. Idag publicerades en annons där Operan söker en ny vd, då nuvarande vd Birgitta Svendéns uppdrag går ut 2022.

– Operan behöver en ännu mer närvarande ledning än andra, säger Simon Norrthon ordförande på fackförbundet Scen och film.

DN:s granskning i våras berättade om upplevda arbetsmiljöproblem där dansare gav en kritisk bild av arbetsplatsen och där flera lyfte rädslan för att bli bestraffad om man påtalar problem eller missförhållanden.

– Det fanns problem både med en auktoritär arbetskultur och en tystnadskultur, säger Simon Norrthon.

Han säger att facket lyft problemen under lång tid men att de inte har hanterats.

– De har inte lösts helt enkelt.

”Välkomnar genomlysning”

Efter att problemen på Operan blev offentliggjorda har ledningen tagit in extern hjälp för att få en ordentlig genomlysning av vad som hänt.

– Vi välkomnar genomlysningen. Vilka åtgärder som görs för att upprätthålla en god dialog med medarbetarna återstår att se. Jag hoppas att samverkan med de fackliga parterna stärks, säger Simon Norrthon.

”Kräver ännu mer”

Idag publicerade Operan en annons om att de söker en ny vd.

”Beslutet att annonsera är förstås taget av styrelsen eftersom Birgitta Svendéns kontrakt går ut 30 juni 2022 efter att ha blivit förlängt från 2019 till 2022 vilket redovisades i en pressrelease 23 Feb 2018”, skriver Kungliga operans styrelseordförande Lena Olving i ett mejl till Kulturnyheterna.

Hon skriver att Svendén har för avsikt att gå i pension och att ”hela styrelsen har mycket stort förtroende för Birgitta och hennes ledarskap”.

Simon Norrthon hoppas att den nya vd:n ska fortsätta arbetet med att skapa en bättre arbetsmiljö på Operan.

– Den här arbetsplatsen kräver ännu mer av ett närvarande ledarskap än andra.

– Det här är en väldigt särskild arbetsplats. Det är människor med en kort karriär som vill få ut väldigt mycket av både sig själv och av andra och det krävs en lyhördhet för att människor inte ska fara illa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.