Athena Farrokhzad. Foto: Pressbild

Farrokhzads sommarprat kritiseras och hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Poeten har skapat en debattvåg med rubriker som ”det goda hatet från vänster”.

Måndagens sommarprat med poeten Athena Farrokhzad är fortsatt hett stoff i debattforum och på ledarsidor.

Håkan Boström skriver under fredagen en ledarartikel i Dagens Nyheter med rubriken ”Det goda hatet från vänster”.

”En radikal våldsbejakande vänsterextremist”

Han frågar hur det skulle se ut om en ”ung, lovande och till synes charmig poet bjuds in i Sveriges radio för att göra ett sommarprogram i P1”, och samtidigt är radikal högerextremist.

”Han – för det är troligen en han – får i 90 minuter lägga ut texten om kulturkamp, urartad konst och hotet från islam – allt varvat med vit makt-musik.”

Håkan Boström skriver att exemplet blir fånigt då det är direkt otänkbart, däremot är det helt naturligt, i hans mening, för Sveriges Radio att bjuda in en ”radikal våldsbejakande vänsterextremist”, och syftar då på Athena Farrokhzad.

Ifrågasätter Farrokhzads ideologi

Mattias Svensson, redaktör för det borgeliga magasinet Neo, skriver på Expressens kultursida hur Farrokhzads sommarprat ”visar hur liberalismen har förlorat en hel generation i kampen för frihet och öppenhet”.

Han ”älskar” den första halvan av hennes sommarprat när Farrokhzad pratar om en utbredd rasism, gränskontroller och ojämlikhet, men säger sig därefter gå förlorad.

”Jag vill inte fördöma Athena Farrokhzad för slagorden om förstatligande av produktionsmedlen. Snarare vill jag samtala. Om vad hon tror att människor kommer att göra för varandra utan pengar som bytesmedel: Kommer någon då ta på sig att dela ut paraplyer när det regnar? Laga andras tänder? Sopa deras port?, skriver Mattias Svensson bland annat i sin krönika.

Lundberg stöttar Farrokhzads musikval

Moderaternas Gunnar Axén blev så upprörd av Farrokhzads sommarprat att han slängde ut tv:n för att kunna sluta betala sin public service-avgift.

Bland det som Axén fann värst var att Farrokhzad valde att spela en tolkning av Ebba Gröns ”Beväpna er” från 1978, där Joakim Thåström sjunger att borgerligheterna och kungahuset tål lite bly i nackarna.

Ett utspel som Aftonbladets Patrik Lundberg starkt kritiserar.

”Cirka 36 000 våldtäkter begås i Sverige varje år. Nackskotten på borgare och kungligheter är, som bekant, ­något färre. Kanske vet inte denne riksdagspolitiker vad som händer i det här landet. Eller så är det helt ­enkelt tvärtom”, skriver han bland annat.

”Ett mästerverk”

Sydsvenskans Mona Masri tillhör dem som hyllar programmet.

”Mitt utrymme är begränsat så jag ska fatta mig kort: Athena Farrokhzads Sommar i P1, som sändes igår, är ett mästerverk.”

Hon skriver om hur Farrokhzad valde bort att prata om det hon helst ville, konst, poesi och kärlek, för att istället ge plats åt strukturell rasism och landsgränser.

”Oavsett var man står på den politiska skalan kan man tacka Farrokhzad för att hon använder utrymmet till att initiera ett intellektuellt samtal, vädra idéer, istället för att hoppa karriärtrampolin.”

Diskuteras i SVT:s nyhetspanelen

Även deltagarna i Gomorrons nyhetspanel var kraftigt oense om Farrokhzads program.

– Har du hört Tommy Körberg sjunga om borgare som ska hängas upp i sina slipsar och ser ut som svin, det här var faktiskt mindre än så, säger debattören Birger Schlaug.

Läs Kulturnyheternas intervju med Sommar i P1:s ansvarige utgivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet
Mer Kultur
Mer Nyheter