Fejk-festivaler, vars liveakter istället är tribute-band, ökar i popularitet i länder som Storbritannien och Tyskland. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fejk-festivaler lockar storpublik i Storbritannien

Publicerad

Har man inte möjlighet – eller lust – att se sitt favoritband hålla konsert finns alternativ att tillgå. Fejk-festivaler, vars liveakter istället är tribute-band, ökar i popularitet i länder som Storbritannien och Tyskland.

Under de senaste åren har biljettförsäljningen för så kallade fejk-festivaler – festivaler där tribute-band spelar i stället för den äkta varan – ökat stadigt. I Storbritannien finns nu fler än 30 stycken att besöka, som Glastonbudget, Tribfest och The big fake festival. Det rapporterar BBC.

Idén med fejk-festivalerna är att genom att erbjudar flera scener, camping och mat replikera den äkta varan, fast till ett billigare pris. Tributebanden som spelar har namn som Coldplace, Antarctic monkeys och Oasish.

– Vi har kul och tjänar bra på det här, men jag fruktar dagen då Noel Gallagher knackar på min dörr och ber om provision, säger Paul Higginson, som tar sig an rollen som Liam Gallagher i Oasish, till BBC.

Abba-tribute i kontakt med Björn och Benny

Flera av tribute-banden har blivit stora varumärken i sig själva. Bjorn Again har spelat Abbas musik längre än det faktiska Abba existerade, och uppträder även på riktiga festivaler vid sidan av artister som Cher och Metallica.

– Eftersom många musikaliska hjältar inte längre finns att se kommer det bli fler fejk-festivaler i framtiden, säger Rod Stephen, medgrundare av Bjorn Again.

När Bjorn Again bildades under sent 80-tal bjöds de in av Benny Andersson och Björn Ulvaeus för att marknadsföra Abbas samlingsalbum Abba Gold.

– Varje gång Abba gör något, eller det kommer en ny Mamma Mia-film, vill folk se Bjorn Again – och igen, och igen, säger Carla Winters som uppträder med Bjorn Again.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.