Fejkade nationalklenoder i Polismuseets utställning om falsk konst

Uppdaterad
Publicerad

I juni avslöjade Kulturnyheterna att Bukowskis sålt förfalskad konst. Nu gör Polismuseet en hel utställning med förfalskade konstverk. Målningarna kommer både från den svenska och internationella konstmarknaden och har beslagtagits av polisen. 

Utställningen rymmer allt från förfalskade svenska nationalklenoder av Anders Zorn och Bruno Liljefors till falska målningar av världsberömda konstnärer som Chagall och Picasso.

– Det finns dom som menar att handla med falsk konst är lika stort som den internationella droghandeln, säger Henrik Petersson, intendent på Polismuseet.  

Vissa av målningarna är gjorda som exakta kopior, till exempel Edvard Munchs Amor och psyche – men den såldes för 20 000 kronor på Kalmar flygplats.

– Det är ett varningstecken om någon vill sälja konst billigt. Likaså om personen vill göra en snabb affär, säger Henrik Petersson. 

Härma stilen

Det är lagligt att måla av ett känt konstverk, men när man sätter dit konstnärens signatur så blir det brottsligt. Den vanligaste typen av förfalskning är dock inte att kopiera utan att arbeta i samma stil som konstnären.

Några av utställningens mest välgjorda förfalskningar är gjorda på det viset och sålda för över 100 000 kronor av internationella auktionshus.  

– Det här skulle föreställa en målning av den katalanska konstnären Antoni Tàpies. Bedragaren nekade först, men eftersom Tàpies målade med sina händer och fötter blev tavlan själva brottsplatsen och fingeravtrycket satt på den, säger Henrik Petersson.  

I Sverige har det funnits flera välkända förfalskare genom tiderna. En av dem är den så kallade Amelin-förfalskaren och en annan kallas för Ölandsförfalskaren. Trots att de båda är döda sedan decennier dyker deras konst fortfarande upp på konstmarknaden.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.