Fem år gammal somalisk låt gör succé över världen

Uppdaterad
Publicerad

Den somaliska artisten Nimco Happy och hennes fem år gamla låt Isii Nafta har blivit viral. Genom Tiktok och andra sociala medier har låten fått nytt liv och hyllas av artister som Cardi B och Drake.

– Många kan relatera till refrängen, säger Ayan Jamal, programledare på P3.

År 2017 framförde den somaliska artisten Nimco Happy låten Isii Nafta, (betyder ”ge mig liv”), för första gången i somalisk tv.

Nu, fem år senare, har låten plockats upp av kända ansikten på Tiktok och Instagram. Artister som Cardi B har gjort danser till den och modellen Bella Hadid har delat den ursprungliga videon med Nimco Happy i sina kanaler.

– Modern somalisk musik är väldigt mycket syntar, och det är vanligt med autotune. Det mesta av texten är på somaliska, men i refrängen kan många relatera, säger Ayan Jamal, programledare på P3.

Typisk somalisk musik

I refrängen sjunger Nimco Happy på somaliska, engelska, swahili och arabiska. Låten har ett starkt kärleksbudskap – den engelska frasen i refrängen lyder till exempel ”I love you more than my life” (”Jag älskar dig mer än mitt liv”).

– Det är ganska typiskt för somalisk musik att ta upp starka känslor. Det är ganska stora ord för att manifestera kärlek, säger Ayan Jamal.

Uppmärksamheten har fått musikindustrin att agera, och nu går låten att strömma på Spotify och artister och musiker har gjort remix-versioner. Nimco Happy har även fått lovord från superstjärnan Drake, som har sagt om låten: ”This song so hard”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.