Fem minnesmärken som hedrar offren – tio år efter Utøya

Uppdaterad
Publicerad

Tio år efter dådet på Utøya finns minnesmärken utplacerade över hela Norge. Det mest omdebatterade – monumentet vid Utøyakajen – är fortfarande inte färdigt. Men det finns många andra platser dit människor kommer att bege sig för att minnas i dag och många år framöver.

Se fem norska minnesmärken som hedrar offren i klippet.

1. Nationella minnesmärket för terrordådet på Utøya

Minnesmärket är ritat av den norska arkitektbyrån Manthey Kula och består av 77 bronskolonner i en bågformation – en för var och en av dem som dog i massakern 2011. Det är placerat vid Utøykaia, Utøyakajen, där båten MS Thorbjørn, som förbinder fastlandet med Utøya, lägger an.

Tanken var att minnesmärket skulle vara färdigt till tioårsdagen efter dådet, men en sårig konflikt med grannar i området samt pandemin har försenat bygget. Enligt norska statliga Statsbygg räknar man nu med att bygget ska vara färdigt först nästa år.

2.  Lysningen

På norra Utøya finns Utøyas eget minnesmärke som är till för offrens närmast anhöriga. Namn och ålder på de 69 personer som dödades på ön står inristade i en metallring som ser ut att sväva i skogen.

Lysningen invigdes 2015 och det har varit de anhörigas beslut att låta namnen bli inristade. Det har tagit olika lång tid för dem att känna sig redo att rista in namnet, men i dag finns alla 69 offren med. Varje år när offrens födelsedagar infaller sätts blommor in vid deras namn.

3.  Memorials 220 711

Strax efter terrordådet 2011 fick den norska konstnären och skulptören Nico Widerberg en anonym donation för att skapa minnemärken i de kommuner som offren kom ifrån.

Nu finns 53 identiska exemplar av hans granitskulpturer i lika många kommuner runt om i Norge. Inte alla kommuner valde att tacka ja, Oslo och Trondheim avstod från att ta emot skulpturerna.

4.  Jernrosene

Konstnärerna Tobbe Malm och Tone Karlsrud fick idén till minnesmärket Jernrosene när de såg havet att rosor vid domkyrkan i Oslo som bara växte och växte efter terrordådet. Smeder från hela världen har anlitats för att smida de hundratals rosorna. Även anhöriga och överlevande har fått hjälpa till att forma rosorna, som en symbol för solidariteten och engagemanget i spåren av terrorn.

Monumentet invigdes 2017.

5. Terra Incognita

2016 öppnade minnesplatsen Terra Incognita, eller ”Den hvite plassen”, i centrala Trondheim. Den är utformad av konstnärerna Anders Krüger och Marianne Levinsen och symboliserar det nya sociala och politiska landskap som plötsligt bredde ut sig i det norska samhället efter dådet.

Fem personer från Trondheim blev dödade på Utøya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.